Хроника

САД постигле договор са Француском, Италијом, Шпанијом, Аустријом и Великом Британијом о укидању домаћих дигиталних пореза мултинационалним компанијама

Штампа
петак, 22. октобар 2021.

Сједињене Америчке Државе постигле су договор са Француском, Италијом, Шпанијом, Аустријом и Великом Британијом о укидању домаћих пореза мултинационалним дигиталним компанијама, пре ступања на снагу новог глобалног пореског механизма.

Данас постигнути споразум предвиђа да ће Сједињене Државе реатроактивно, од 8. октобра, укинути трговинске санкције које су наметнуле европским државама због тога што су увеле такозване дигиталне порезе, а ових пет држава ће те порезе укинути чим ступи на снагу нови глобални систем опорезивања такозваних дигиталних џинова, преноси Политико.

Овај компромис је прагматично решење којим се обезбеђује да државе потписнице могу да се усредсреде на успешну имплементацију историјског споразума о новом мултилатералном пореском режиму и да у исто време буду укинуте трговинске мере које су им наметнуте због увођење пореза на дигиталне сервисе, наводи се у заједничком саопштењу.

Под окриљем Организације за привредну сарадњу и развој (ОЕЦД) 136 држава недавно је усвојило глобални систем опорезивања и увођења минималног глобалног пореза од 15 посто на добит мултинационалних компанија, с глобалним приходом већим од 20 милијарди евра и маржом оперативне добити већом од 15 одсто.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]