Početna strana > Hronika > SAD: U DŽordžiji završeno ponovno, ručno prebrojavanje glasova, posle kojeg je potvrđeno da DŽozef Bajden ima 12.284 glasova više i da je pobedio Donalda Trampa u toj saveznoj državi
Hronika

SAD: U DŽordžiji završeno ponovno, ručno prebrojavanje glasova, posle kojeg je potvrđeno da DŽozef Bajden ima 12.284 glasova više i da je pobedio Donalda Trampa u toj saveznoj državi

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. novembar 2020.

 ATLANTA - U DŽordžiji je u četvrtak završeno ponovno, ručno prebrojavanje glasova, posle kojeg je potvrđeno da je demokrata DŽo Bajden pobedio aktuelnog predsednika Donalda Trampa u toj saveznoj državi.

Državni sekretar DŽordžije Bred Rafensperger rekao je da "nema sumnje" da će konačan rezultat biti sertifikovan u petak, a prema rezultatima, Bajden ima 12.284 glasova više od aktuelnog predsednika Donalda Trampa, neznatno manje od prednosti koju je imao pre novog brojanja.

"Rezultati novog prebrojavanja glasova veoma su blizu onima koji su prijavljeni tokom izborne noći", rekao je Rafensperger za lokalnu TV stanicu, prenosi Glas Amerike.

Bajden takođe ima 5,8 miliona glasova više na nacionalnom nivou.

Bajden je u četvrtak ocenio da je "neodgovorno" to što Tramp dovodi u pitanje njegovu izbornu pobedu.

Nakon virtuelnog sastanka sa guvernerima, Bajden je naglasio da nije zabrinut da će Trampovo odbijanje da prizna poraz sprečiti predaju vlasti, ali je poručio da se time "šalje užasna poruka o zemlji".

U Pensilvaniji, gde je Bajden pobedio sa 82.000 glasova više od Trampa, Trampov izborni štab zatražio je od sudije da aktuelnog predsednika proglasi pobednikom, navodeći da bi državna skupština u kojoj republikanci imaju većinu trebalo da izabere 20 elektora, koliko pripada toj saveznoj državi.

U Viskonsinu, Trampova kampanja platila je za delimično prebrojavanje glasova, mada izborni zvaničnici navode da će to samo povećati Bajdenovu prednost od 20.000 glasova u toj državi koja ima 10 elektorskih glasova.

Izborni štab aktuelnog predsednika podneo je tužbe u nizu država, ali za sada bez mnogo uspeha - sudija u Arizoni u četvrtak je odbacio tužbu republikanaca kojom se od zvaničnika tražilo da zaustave potvrdu Bajdenove pobede u toj državi.

Trampov advokat Rudi Đulijani je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da planira da podnese još tužbi i optužio demokrate za "nacionalnu zaveru" za manipulisanje glasovima, ali je priznao da nema dokaze.

Prethodno on je saopštio da kampanja povlači tužbu kojom su osporavani rezultati izbora u Mičigenu, gde je Bajden osvojio najviše glasova.

Republikanci su prvobitno blokirali potvrdu rezultata u Vejnu, najvećem okrugu u Mičigenu, da bi zatim promenili odluku posle oštre reakcije javnosti.

Međutim, republikanski članovi biračkog odbora okruga Vejn u sredu su potpisali izjavu kojom su pokušali da ipak ponište potvrdu Bajdenove pobedu, navodeći da su pristali na sertifikaciju rezultata pod pritiskom.

Republikanska članica odbora Monika Palmer u četvtak je potvrdila agenciji Rojters da ju je Tramp zvao posle potvrde rezultata.

Bajdenova kampanja saopštila je da su tužbe pravno neosnovane. Nekoliko uglednih advokatskih kompaniija odlučilo je da se povuče iz pravnih postupaka, zbog čega napore Trampove kampanje sada predvodi Đulijani.

Međutim, Trampove tvrdnje ipak utiču na poverenje javnosti u američku demokratiju., a glavna izborna zvaničnica Arizone, demokrata Kejti Hobs, rekla je da ona i njena porodica dobijaju pretnje nasiljem i zatražila od Trampa da prestane da dovodi u pitanje rezultat, prema kojem je u toj državi izgubio za nešto više od 10.000 glasova.

"Pretnje su simptom dubljeg problema u našoj državi i zemlji - stalnog i sistematskog podrivanja međusobnog i poverenja u naš demokratski proces", navela je Hobs u saopštenju.

Dodaje se da Trampova administracija za sada odbija da prizna Bajdenovu pobedu, zbog čega je i u zastoju predaja vlasti uoči inauguracije 20. januara.

Sud u Arizoni odbio republikance

Sud u Feniksu odbacio je tužbu republikanaca kojom je traženo da zvaničnici u Arizoni ne potvrde izabranog predsednika DŽoa Bajdena kao pobednika izbora u toj saveznoj državi.

Sudija DŽon Hana rekao je da je odbio zahtev Republikanske stranke u Arizoni da blokiraju Nadzorni odbor da potvrdi rezultate u okrugu Marikopa kaunti, preneo je sinoć Rojters.

Republikanci su tražili da sudija u Arizoni naredi novo prebrojavanje glasova, tvrdeći da je prethodno bila u suprotnosti sa zakonima te države.

Prema podacima programa Edison researč, Bajden je u Arizoni pobedio Doanlda Trama sa više od 10.000 glasova razlike, čime je obezbedio 306 elektroskih glasova naspram Trampova 232.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner