Хроника

Шандор Егереши: Аутономија Војводине није само питање већинског народа

Штампа
петак, 24. јул 2009.

СЕНТА/НОВИ САД – Председник Скупштине Војводине Шандор Егереши изјавио је поводом дугог процеса доношења новог Статута Војводине да питање аутономије Војводине није само питање већинског народа.

„На већинском народу је највећа одговорност, али питање аутономије Војводине је значајно за све националне заједнице које живе у покрајини. Војводина припада свима нама и она је наш заједнички завичај”, рекао је Егереши током разговора са учесницима Десетих летњих омладинских игара у Сенти.

Како је саопштио Покрајински секретаријат за информације, Егереши је оценио да Статут Војводине, иако није идеалан, ствара претпоставке за даљи развој покрајине.

„Статут нам доноси најмање три веома значајне претпоставке за бољу будућност свих грађана Војводине. Прва је увођење појма националних заједница уместо националних мањина, што је важна ставка у постизању и осећају равноправности свих грађана наше покрајине”, рекао је Егереши.

Додао је да су од великог значаја и економске претпоставке за даљи привредни развитак, као и отварање могућности за још интензивнију и конструктивнију регионалну сарадњу Војводине.

Говорећи о значају регионализације и децентрализације, Егереши је нагласио „да је Европа будућности, Европа региона и да, уколико наша земља искрено жели да се придружи Европској унији, мора да спроведе суштински, а не само фиктиван процес децентрализације”.

Летњим омладинским играма у Сенти присуствује десет хиљада младих из Војводине и окружења, а одржавају се од 21. до 25. јула.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]