Хроника

Савет за борбу против корупције: Никада нисмо изјавили да је „Андреј Вучић власник земљишта у Војводини“, а то није изјавила ни Јелисавета Василић

Штампа
понедељак, 28. септембар 2020.

Савет за борбу против корупције је саопштио да "никада није изјавио и да никада није навео да поседује било какве доказе о томе да је Андреј Вучић власник земљишта у Војводини".

"То исто није учинила ни госпођа (Јелисавета) Василић, члан Савета. За изјаве грађана који се обраћају Савету, Савет није одговоран нити обавезан да их проверава нити за то има капацитете. Савет своје извештаје темељи искључиво на званичним документима и подацима", навео је на сајту Савет у, како пише, одговору на молбу председнице Владе Србије Ане Брнабић да изнесе доказе о том случају.

Додаје се да се у својим извештајима Савет није бавио Андрејем Вучићем нити је о њему прикупљао податке у свом досадашњем раду. Савет је "Извештај о приватизацији и располагању пољопривредним земљиштем у јавној својини републике Србије" објавио 10. јануара 2018, а "Извештај о конверзији и располагању грађевинским земљиштем у Републици Србији" 9. јануара 2018.

"Да постоји проблем са прибављањем званичних докумената Савет тврди већ протеклих 15 година о чему сведоче годишњи извештаји Повереника, као и више од 100 обраћања Савета Поверенику. И поред интервенције Повереника Савет није у стању да прибави тражене и неопходне податке за допуну Извештаја о земљишту јер ни један члан Савета не поседује безбедносни сертификат од стране Канцеларије за националну безбедност и заштиту тајних података", наводи Савет.

Такође, поводом изјаве Ане Брнабић дате телевизији Пинк и пренесене на Дневнику Н1, где председница Владе наводи да је потпредседнику Савета за борбу против корупције рекла да испита њен однос и однос њеног брата у фирми "Асеко", потпредседник Савета је одговорио да за то нема потребе.

Наводи се да Савет за утврђивање сукоба интереса није надлежан.

"Ово се догодило пре више од годину дана и тада је речено да овај однос спада у домен сукоба интереса, а да је за утврђивање сукоба интереса према Закону о Агенцији за борбу против корупције (данас Агенцији за спречавању корупције) само Агенција надлежна да утврди сукоб интереса и предузме законом прописане радње за његово разрешење, а не Савет. Нема сврхе да Савет анализира пословање фирме јер сукоб интереса се утврђује не на основу промета већ на основу односа лица за које се сумња да су повезана лица. У случају да Савет тај однос и окарактерише као сукоб интереса, то не би имало било какав значај ни последице уколико тај однос не утврди Агенција", наводи Савет за борбу против корупције.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]