Početna strana > Hronika > Sedam poslanika Evropskog parlamenta predložilo Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir
Hronika

Sedam poslanika Evropskog parlamenta predložilo Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir

PDF Štampa El. pošta
petak, 18. septembar 2020.

 Sedam poslanika Evropskog parlamenta predložilo je Donalda Trampa za laureata Nobelove nagrade za mir i uputili su nacrt rezolucije kojom od Evropske komisije i Evropskog saveta traže da podrže njihov predlog.

Radi se o šest poslanika ultradesničarske političke grupacije u Evropskom parlamentu "Identitet i demokratija" i jednom španskom poslaniku iz redova Evropskih konzervativaca i reformista, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Oni smatraju da je predsednik SAD zaslužio nagradu zbog svog angažovanja i doprinosa u pronalaženu mira između Izraela i Saudijske Arabije, angažovanja na priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, ali i napora da se postigne mirovni sporazum između Kosova i Srbije.

Oni navode da Evropska unija preti da će lišiti Srbiju i Kosovo statusa kandidata za članstvo zbog namere da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, a da se predsednk Donald Tramp, u kontekstu svojih napora da se dođe do “mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova angažovao upravo na priznavanju Jerusalima u tom svojstvu.

Rezoluciju su potpisali “identitarci” Kristin Anderson, Joakim Kus, Jak Madison, Laura Huhtasari, Bernhard Zimniok i Jerg Mojten, kao i Horhe Busade Viljalba iz redova konzervativaca.

Oni navode i da nije neobično kandidovati predsednika SAD za tu prestižnu nagradu, navodeći kao primer Trampovog prethodnika Baraka Obamu, koji je nagradu dobio iako je državu uveo u nekoliko ratova.

Ranije ovog meseca, Trampa je za Nobelovu nagradu za mir predložio i član norveškog parlamenta Kristijan Tibring-Gjede, izvstili su američki mediji.

Tramp je drugu odvojenu nominaciju za Nobela za mir, a vlade Kosova i Srbije prvu, dobio na predlog Magnua Jakobsona, publiciste iz Švedske, koji je tri strane nominovao zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, potvrdio je na Tviteru specijalni izaslanik predsednika Trampa za mirovne pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel.  

(N1)