Хроника

Седам посланика Европског парламента предложило Доналда Трампа за Нобелову награду за мир

Штампа
петак, 18. септембар 2020.

 Седам посланика Европског парламента предложило је Доналда Трампа за лауреата Нобелове награде за мир и упутили су нацрт резолуције којом од Европске комисије и Европског савета траже да подрже њихов предлог.

Ради се о шест посланика ултрадесничарске политичке групације у Европском парламенту "Идентитет и демократија" и једном шпанском посланику из редова Европских конзервативаца и реформиста, објављено је на сајту Европског парламента.

Они сматрају да је председник САД заслужио награду због свог ангажовања и доприноса у проналажену мира између Израела и Саудијске Арабије, ангажовања на признању Јерусалима као главног града Израела, али и напора да се постигне мировни споразум између Косова и Србије.

Они наводе да Европска унија прети да ће лишити Србију и Косово статуса кандидата за чланство због намере да признају Јерусалим као главни град Израела, а да се председнк Доналд Трамп, у контексту својих напора да се дође до “мировног споразума између Србије и Косова ангажовао управо на признавању Јерусалима у том својству.

Резолуцију су потписали “идентитарци” Кристин Андерсон, Јоаким Кус, Јак Мадисон, Лаура Хухтасари, Бернхард Зимниок и Јерг Мојтен, као и Хорхе Бусаде Виљалба из редова конзервативаца.

Они наводе и да није необично кандидовати председника САД за ту престижну награду, наводећи као пример Трамповог претходника Барака Обаму, који је награду добио иако је државу увео у неколико ратова.

Раније овог месеца, Трампа је за Нобелову награду за мир предложио и члан норвешког парламента Кристијан Тибринг-Гједе, извстили су амерички медији.

Трамп је другу одвојену номинацију за Нобела за мир, а владе Косова и Србије прву, добио на предлог Магнуа Јакобсона, публицисте из Шведске, који је три стране номиновао због споразума о економској нормализацији, потврдио је на Твитеру специјални изасланик председника Трампа за мировне преговоре Србије и Косова, Ричард Гренел.  

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]