Хроника

Шеф дипломатије Аустрије: Исланд и Хрватска заједно да приступе ЕУ

Штампа
уторак, 28. јул 2009.

БЕЧ – Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер залаже се за истовремени приступ Исланда и Хрватске Европској унији.

„Радовао бих се ако би имали две нове чланице - Исланд и Хрватску”, казао је шеф аустријске дипломатијеу интервјуу бечком дневнику „Пресе”.

Што се Исланда тиче, Шпинделегер указује да ће још потрајати док преговори не уђу у конкретну фазу, а на констатацију да се у Бриселу говори да би преговори са Исландом могли почети за пола године, казао је да је то „доња граница”.

„Као чланица Европског привредног простора, Исланд је већ применио већи део европских закона, и налази се и у шенгенској асоцијацији. Међутим постоје проблеми у вези краха исландских банака. Исто тако и рибарење и лов на китове су теме које су Исланду важне и код којих се не може тако лако упустити у компромисе”, објаснио је Шпинделегер.

Када је реч о Хрватској, шеф аустријске дипломатије је одбио спекулисање око датума пријема, рекавши да, ако процес буде брзо обновљен, та земља може веома брзо да закључи преговоре.

„Гранична свађа са Словенијом тренутно блокира процес. И у Словенији ће сазрети одлука да се не може вечито ићи на блокаду Хрватске у преговорима. Потребно је билатерално тражити решење”, казао је он.

Шпинделегер је указао да би нови споразум ЕУ створио боље структуре за процес ширења Уније, али да остаје отворено основно питање, а то је да ли свака држава испуњава основне услове за приступање.

„Ту је потребно, на пример код Турске, мноштво мера. Осам поглавља у преговорима је тренутно замрзнуто, зато што по питању Кипра, која се тичу основних слобода у ЕУ, нема напретка. Све док се не установи померање, неће бити никаквог напретка”, поручио је министар иностраних послова Аустрије.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]