Početna strana > Hronika > Sejšeli: Anglikanski sveštenik pobedio na izborima za predsednika - prva pobeda opozicije posle 44 godine
Hronika

Sejšeli: Anglikanski sveštenik pobedio na izborima za predsednika - prva pobeda opozicije posle 44 godine

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 25. oktobar 2020.

Anglikanski sveštenik pobedio je danas na izborima za predsednika Sejšela, što je prva pobeda opozicije od kafa je ovaj arhipelag u Indijskom okeanu proglasio nezavisnost od Britanije pre više od četiri decenije.

Vavel Ramkalavan šest puta se kandidovao za predsednika i sada je osvojio dovoljan broj glasova. Po objavljivanju rezultata pozvao je zemlju da ostane ujedinjena.

“Važno je da nađemo način da pomirimo naš narod i krenemo napred”, rekao je 55-godišnjak okupljenim pristalicama u centru glavnog grada, Viktorije.

Dosadašnji predsednik i Ramkalavanov protivnik na izborima, Deni Faure (58) bio je kandidat partije Ujedinjeni Sejšeli koja je na vlasti od 1977. godine. Faure je priznao porast i poželeo sreću svom nasledniku, petom predsedniku Sejšela.

Ramkalavan, lider Demokratske alijanse Sejšela, osvojio je 54,9 posto glasova, dok je Faure osvojio 43,5 posto.

Uz pobedu na predsedničkim, opozicija je pobedila i na parlamentarnim izborima osvojivši dve trećine poslaničkih mesta. Ramkalavanova stranka ima 25 mesta u parlamentu a Faureova svega 10.

Pandemija koronavirusa žestoko je pogodila ovu popularnu turističku destinaciju, sa stopom nezaposlenosti koja je porazla na 6,3 posto. Iako su mesečni prihodi na ostrvima među najvišim u Africi, nacionalna statistička agencija procenjuje da oko 40 posto od 98.000 stanovnika živi u siromaštvu jer su troškovi života visoki.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner