Хроника

Сејшели: Англикански свештеник победио на изборима за председника - прва победа опозиције после 44 године

Штампа
недеља, 25. октобар 2020.

Англикански свештеник победио је данас на изборима за председника Сејшела, што је прва победа опозиције од кафа је овај архипелаг у Индијском океану прогласио независност од Британије пре више од четири деценије.

Вавел Рамкалаван шест пута се кандидовао за председника и сада је освојио довољан број гласова. По објављивању резултата позвао је земљу да остане уједињена.

“Важно је да нађемо начин да помиримо наш народ и кренемо напред”, рекао је 55-годишњак окупљеним присталицама у центру главног града, Викторије.

Досадашњи председник и Рамкалаванов противник на изборима, Дени Фауре (58) био је кандидат партије Уједињени Сејшели која је на власти од 1977. године. Фауре је признао пораст и пожелео срећу свом наследнику, петом председнику Сејшела.

Рамкалаван, лидер Демократске алијансе Сејшела, освојио је 54,9 посто гласова, док је Фауре освојио 43,5 посто.

Уз победу на председничким, опозиција је победила и на парламентарним изборима освојивши две трећине посланичких места. Рамкалаванова странка има 25 места у парламенту а Фауреова свега 10.

Пандемија коронавируса жестоко је погодила ову популарну туристичку дестинацију, са стопом незапослености која је поразла на 6,3 посто. Иако су месечни приходи на острвима међу највишим у Африци, национална статистичка агенција процењује да око 40 посто од 98.000 становника живи у сиромаштву јер су трошкови живота високи.

(Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]