Početna strana > Hronika > Sem Fabrici: Krajnja ocena uspešnosti poboljšanja izbornih uslova biće moguća tek pošto se izbori zvanično raspišu i počne predizborna kampanja
Hronika

Sem Fabrici: Krajnja ocena uspešnosti poboljšanja izbornih uslova biće moguća tek pošto se izbori zvanično raspišu i počne predizborna kampanja

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. februar 2020.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da će, iako predstavnici Evropskog parlamenta od avgusta 2019. godine posreduju u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji da bi se poboljšali izborni uslovi, krajnja ocena o uspešnosti tog procesa biti moguća tek pošto se izbori i zvanično raspišu i počne predizborna kampanja. Tu ocenu će, dodao je Fabrici, dati kancelarija OEBS-a.

Fabrici je gostujući na RTV-u rekao da ono što može sada da kaže jeste da je reforma na poboljšanju izbornih uslova počela, da je usvojen niz izmena zakona, i da se polako primenjuje ono što je obećano tokom pregovora u kojima su učestvovali i evroparlamentarci.

„Poruka je da se nastavi ispunjavanje svih uslova, pristup medijima je oblast u kojoj još stvari treba da se uradi. Izbori tek treba da se raspišu, a Misija EU, kao i Evropski parlament će posmatrati izbore i svi mogu da kažu da je to dobar korak napred“, ocenio je Fabrici.

On je komentarišući smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto tri meseca pred izbore rekao da je stav Delegacije EU jasan i da „prema međunarodnim standardima i međunarodnim organizacijama, kao što je Venecijanska komisija, u poslednjoj godini pred izbore nije dobro menjati zakone, naročito ako tome ne prethodi javna rasprava“.

Ambasador EU u Srbiji je naveo i da „uvek sluša sve koji mu se obrate“, naročito ako su pisma upućena njemu lično, kao i da kako razgovara sa vlastima tako i s „opozicijom koja hoće da izađe na izbore, kao i sa opozicijom koja na izbore neće da izađe“.

„U proteklih sedam meseci Evropski parlament je vredno radio s celokupnom opozicijom i s vlastima na unapređenju izbornih uslova i mi ćemo posmatrati kako će se sprovesti ono što je dogovoreno. Srbija je na putu ka članstvu u EU i mi ćemo nastaviti da i dalje posvećujemo pažnju vladavini prava, što je široka oblast koja se bavi različitim pitanjima koja nemaju sva veze sa izborima", rekao je Fabrici.

On je rekao i da će veliki deo godišnjeg izveštaja o vladavini prava u Srbiji za 2020. godinu biti upravo o primeni preporuka za ostvarivanje boljih predizbornih uslova.

„Svako ima legitimnu strategiju, tako da mi ne treba da govorimo ljudima šta treba da rade. Mi verujemo da je demokratija ključna stvar i da je parlament mesto gde se ostvaruje demokratija, radili smo sa Skupštinom na unapređenju izbornih uslova zato što verujemo da izbori treba da se sprovedu i da svi na njima treba da učestvuju. Ako me pitate da li ljudi treba da učestvuju na izborima, ja kažem da“, rekao je Fabrici.

Podsetimo, od početka prošle godine, od kada sednice parlamenta bojkotuje deo opozicije koji je najavio i bojkot izbora, evidentni su potezi vladajuće stranke da deo opozicije vrati u parlament i obezbedi izlazak na izbore.

Došlo je i do sastanaka o izbornim uslovima, a nakon tri runde međustranačkog dijaloga uz posredstvo evroparlamentaraca dogovoreno je da se izaberu nedostajaći članovi REM-a kao i dva nova, da se izbori održe što je zakonski moguće kasnije…

O smanjenju cenzusa na ovim dijalozima nije bilo reči, a prvi je menjanje izbornog praga za ulazak u parlament sa dosadašnjih pet na tri odsto pomenuo predsednik Srbije.

Smanjenje izbornog cenzusa na kraju je i usvojila Skupština Srbije.

Đilas: Vi ste deo briselske administracije koja žmuri na dešavanja u Srbiji

Sem Fabrici je odgovarajući na pitanje Insajdera o tvrdnjama opozicije da EU žmuri na pojedine događaje u Srbiji zbog Kosova rekao da se sa tom tvrdnjom ne slaže i da Evropski parlament aktivno angažovan u Srbiji. Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, u otvorenom pismu upućenom šefu delegacije EU u Srbiji naveo je da je njegova izjava „tačna baš koliko i ona da je ’evropska integracija Srbije realnost’“.

Đilas je, uz pismo dostavio i fotografiju s ocenom ispunjenosti uslova za pridruživanje država regiona Evropskoj uniji, ali i 20 primera o tome šta se dešava u Srbiji. Kompletan prilog možete videti na sledećem linku.

„Ne žmuri cela EU, ima sve više evropskih parlamentaraca koji se zanimaju za diktaturu u Srbiji, i koji govore o tome. Žmuri samo deo briselske administracije čiji ste deo i Vi gospodine Fabrici“, stoji u Đilasovoj poruci.

(Beta, Insajder)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner