Хроника

Сенат Конгреса САД усвојио резолуцију којом ограничава способност председника Доналда Трампа да покрене војну операцију против Ирана

Штампа
петак, 14. фебруар 2020.

Сенат Конгреса САД усвојио је резолуцију којом ограничава способност председника Доналда Трампа да покрене војну операцију против Ирана.

Резолуцијом, чији је аутор сенатор демократа Тим Кејн, предвиђа се да Трамп мора да има одобрење Конгреса за војну акцију против Ирана.

За резолуцију је гласало 55 сенатора, а против 45. Осам сенатора из Трампове Републиканске странке, која има већину у Сенату, придружило се демократама и подржало резолуцију.

Кејн и друге присталице резолуције навели су да се она не тиче ни Трампа ни функције председника САД, већ да представља важну потврду овлашћења парламента да објављује рат.

Чланови доњег дома парламента, у којем демократе имају већину, могли би да се изјасне о резолуцији до краја фебруара, рекао је лидер већине у Представничком дому Конгреса Стени Хојер.

Ако резолуција буде усвојена и у Представничком дому, очекује се да ће Трамп на њу уложити вето.

После председниковог вета, потребно је да две трећине чланова и Представничког дома и Сената подржи резолуцију да би ступила на снагу.

Трамп је јуче позвао сенаторе да не гласају за резолуцију, оценивши да би САД у том случају "показале слабост" и послале "веома лош сигнал" Ирану.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]