Početna strana > Hronika > Senator SAD Lindzi Grejam: Uložiću napore u Kongresu da Erdogan skupo plati svoju ofanzivu u Siriji; Senator Kris Van Holen: Turska mora da plati visoku cenu zbog napada na naše partnere, zakon o sankcijama se nalazi u završnoj fazi
Hronika

Senator SAD Lindzi Grejam: Uložiću napore u Kongresu da Erdogan skupo plati svoju ofanzivu u Siriji; Senator Kris Van Holen: Turska mora da plati visoku cenu zbog napada na naše partnere, zakon o sankcijama se nalazi u završnoj fazi

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 10. oktobar 2019.

Američki Kongres će učiniti napore da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan skupo plati svoju ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga, saveznica Vašingtona, upozorio je danas uticajni republikanski senator Lindzi Grejam.

"Molite se za naše kurdske saveznike koje je sramno napustila Trampova administracija", napisao je on na Tviteru.

"Uložiću napore u Kongresu da Erdogan to vrlo skupo plati", dodao je ovaj senator koji obično podržava predsednika SAD Donalda Trampa.

Senator Kris Van Holen: SAD pripremaju sankcije Turskoj zbog vojne operacije protiv Kurda

Američki senator Kris Van Holen izjavio je da se nacrt zakona o uvođenju sankcija Turskoj zbog vojne operacije protiv Kurda nalazi u završnoj fazi.

„Turska mora da plati visoku cenu zbog napada na naše partnere. Zakon o sankcijama se nalazi u završnoj fazi“, istakao je on.

Van Holen je izrazio nadu i da će ga prilikom usvajanja ovog zakona obe vodeće partije u SAD podržati.

Erdogan je danas saopštio na Tviteru da je počela turska vojna operacija u Siriji koju su nazvali "Mirno proleće" i napisao da je cilj operacije da se iskoreni "pretnja terorom". Ranije, turska televizija je prenela da su turski avioni bombardovali položaje sirijskih Kurda preko granice, iz Turske.

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na severu Sirije i da je to izazvalo paniku medju ljudima u toj oblasti. Put za tursku ofanzivu otvoren je kada je predsednik SAD objavio da će se američka vojska povući iz te oblasti.

(Beta)

Videti još: Vazdušnim udarima uz podršku artiljerije, Turska pokrenula vojnu operaciju na severoistoku Sirije, poginula dva civila, a dvoje je ranjeno