Početna strana > Hronika > Serž Bramec pred SB o saradnji Srbije sa tribunalom
Hronika

Serž Bramec pred SB o saradnji Srbije sa tribunalom

PDF Štampa El. pošta
petak, 12. decembar 2008.

BEOGRAD – Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas će u Njujorku izvestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o saradnji Srbije sa sudom u Hagu.

Taj dokument se očekuje s posebnom pažnjom, ne samo u Beogradu, već i u Briselu, odakle stižu procene da bi Bramercova ocena saradnje Beograda sa Hagom mogla da otvori prostor za odluku Evropske unije o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Izveštaj još nije zvanično objavljen.Nezvanično, ovaj dokument već se pojavio u medijima, a njegovi izvodi nisu demantovani iz Haškog tribunala.

Prema tim nezvaničnim saznanjima, Bramerc je ocenio da je Srbija u drugoj polovini 2008. godine ostvarila suštinski napredak u saradnji s kancelarijom glavnog tužioca, ali nije napisao da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom.

Glavni tužilac Haškog tribunala je naveo da su mu tokom njegove poslednje posete Beogradu, 17. i 18. novembra ove godine, predstavljeni operacioni planovi za lociranje i hapšenje preostala dva haška begunca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Bramerc je naveo da je najkritičniji deo saradnje Beograda s Hagom i dalje hapšenje upravo ove dvojice begunaca i dodao da su agencije, zadužene za njihovo gonjenje, pojačale svoje aktivnosti.

Tužilac je odao priznanje Srbiji za hapšenje Radovana Karadžića i Stojana Župljanina, ocenivši da su ta dva hapšenja „prekretnica u saradnji Srbije sa Tužilašstvom” i ocenio da je popravljena saradnja (planiranje i koordinisanje akcija) između različitih obaveštajnih službi, koja je u prošlosti bila problematična.

Prema mišljenju tužioca, napredovala je i saradnja Beograda sa Hagom po pitanju pristupa arhivima i dostupnosti dokumentima i da problemi postoje u ograničenom broju slučajeva, posebno u pristupu ključnim vojnim dokumentima u postupku protiv Momčila Perišića.

Negativni deo izveštaja tiče se zaštite svedoka.

Bramercov izveštaj očekuju i u EU, kako bi na osnovu njegove procene eventualno doneli odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU.

(Tanjug)