Хроника

Северна Кореја: Без милости према Јужној Кореји и САД

Штампа
недеља, 26. јул 2009.

СЕУЛ – Власти Северне Кореје су запретиле да ће се „без милости и одлучно” супротставити сваком непријатељском потезу Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава и оптужила две земље да подстичу на рат на корејском полуострву.

„Узвратићемо смртоносним ударима против америчких империјалиста и њихових јужнокорејских марионета, уколико покушају да распламсају рат, опседнути глупим амбицијама”, рекао је генерал Ким Џонг-чун, потпредседник Комисије за одбрану Народне Демократске Републике Кореје (НДРК).

Саопштење је објављено на церемонији којом је обележена годишњица завршетка Корејског рата, вођеног од 1950. и 1953, пренела је јужнокорејска новинска агенција Јонхап.

У рату који се сматра једним од најразорнијих у историји човечанства, на страни Јужне Кореје су били Сједињене Америчке Државе и већина чланица Уједињених нација, док су НДРК подржавали Народна Република Кина и тадашњи Совјетски савез.

Према неким изворима, на веома малом простору убијено је 2,3 милиона војника на обе стране, док се број погинулих и рањених цивила процењује на 2,5 милиона.

Инвазија Северне Кореје на југ полуодстрва је одбачена, као и контранапад америчких трупа на Север, па је у тренутку закључења примирја било мало освајања њуђе територије дуж 38 паралеле која од закључња примирја дели полуострво.

Од тада су Северна и Јужна Кореја подсељене тзв. Демилитаризованом зоном (ДМЗ), а две државе су технички још увек у рату пошто никада није потписан мировни споразум.

Генерал Корејске народне армије (КНА) је такође упозорио да ће се Северна Кореја „Без милости и одлучно супротставити било којој врсти непријатељских 'санкција'“.

Савет безбедности УН, увео је ове године Северној Кореји неколико рунди санкција, као одговор на нуклеарне пробе које је та земља извршила, подсетио је Јонхап.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]