Хроника

Си Ђинпинг: Кина је мотор светске трговине, отвореност је оно што земљи омогућава да иде напред, док је изолација спутава

Штампа
четвртак, 19. новембар 2020.

 Кинески председник Си Ђинпинг представио је Кину као мотор светске трговине, обећао да ће "још више отворити врата" кинеске економије и упозорио на протекционизам.

Два дана после потписивања 201 документа о сарадњи у оквиру Иницијативе "Појас и пут" са 138 земаља и 31 међународном организацијом, Си је рекао да је азијско-пацифички регион "у првом плану" светског раста, у тренутку бројних изазова, укључујући пандемију коронавируса.

У онлајн говору поводом отварања самита Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ), чији је домаћин Малезија, Си је рекао да ће Кина бити шампион у отворености светске привреде.

"Отвореност је оно што земљи омогућава да иде напред, док је изолација спутава", рекао је Си у свом обраћању из Пекинга.

Самит АПЕЦ одржава се ове године онлајн због пандемије коронавируса.

Окупља 21 земљу, укључујући две водеће светске економије, САД и Кину. Ове државе заједно чине око 60 одсто светског БДП-а.

Агенција Франс прес наводи да није познато да ли ће Доналд Трамп, заузет оспоравањем резултата председничких избора, учествовати на самиту нити да ли ће га представљати неки званичник америчке администрације.

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]