Početna strana > Hronika > Siniša Mali: Prodajom obveznica u vrednosti 1,2 milijarde dolara nismo povećali javni dug već obezbedili otplatu ranijih kredita
Hronika

Siniša Mali: Prodajom obveznica u vrednosti 1,2 milijarde dolara nismo povećali javni dug već obezbedili otplatu ranijih kredita

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. novembar 2020.

 Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija prodajom nove emisije obveznica u vrednosti 1,2 milijarde dolara nije povećala javni dug već obezbedila otplatu ranijih skupih kredita.

On je u Skupštini Srbije, gde je obrazlagao predloge nekoliko finansijskih zakona, rekao da je na jučerašnjoj prodaji evroobveznica, što je druga emisija takvih hartija od vrednosti u ovoj godini, ostvarena šest puta veća tražnja od ponude.

Istakao je da je ponudu za kupovinu dalo 200 najvećih investitora u svetu, što je "istorijski rezultat za Srbiju i njene građane".

Obveznica je emitovana po stopi od 2,125 odsto i novac od njene prodaje koristiće se za otplatu duga po osnovu prodaje obveznice iz 2011. godine, na koju je stopa iznosila 7,25 odsto.

Mali je rekao da je juče, posle hedžovanja dolara u evre dobijena stopa od 1,066 odsto na prodate obveznice, "najniža u istoriji zemlje".

"Novinama u fiskalnim zakonima bolja naplata poreza i carina"

On je ocenio da predložene novine u nekoliko fiskalnih zakona obezbediće jednostavnije postupke i bolju naplatu poreza i carina.

Mali je obrazlažući te zakone u Skupštini Srbije rekao da će dodatno biti unapređen rad poreske i carinske službe.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno je pojednostavljenje i ubrzavanje prijave i naplate poreza, pre svega omogućavanjem da se sve obavlja elektronski.

Novina predložena izmenama Zakona o porezu na imovinu je što obradu poreza na nasleđe i poklon i prenos apsolutnih prava neće radi Poreska uprava već lokalne samouprave čiji je to i prihod.

"Ova novina biće u primeni od 1. januara 2022. godine do kada lokalne samouprave treba da se pripreme da rade taj posao i da maksimiziraju naplatu poreza na imovinu", rekao je Mali.

Dopunama Carinskog zakona pomeren je rok zastarelosti carinskog duga, kako bi, po rečima minsitra, država imala više vremena da naplati prihode i zaštiti svoje interese.

Izmenama Zakona o carinskoj službi biće omogućeno da veći broj carinskih službenika može da pokrene carinski prekršajni postupak.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner