Početna strana > Hronika > Skender Hiseni: Kosovo ne može biti izolovano jer su ga priznale 62 države
Hronika

Skender Hiseni: Kosovo ne može biti izolovano jer su ga priznale 62 države

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. jul 2009.

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni ocenio je da su očekivanja novih pregovora o statusu Kosova "bez osnova, smešna i neostvarljiva".

U intervjuu za prištinski dnevnik "Ekspres", Hiseni je rekao da je Kosovo računalo na ometanja iz Srbije nakon proglašavanja nezavisnosti, ali da je nemoguće da Kosovo bude izolovano, kao što je to najavio šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

"Kosovo ne može biti izolovano jer su ga priznale 62 države. Od tog broja, 19 je priznalo Kosovo pošto je na Generalnoj skupštini UN prošla odluka da Međunarodni sud pravde oceni zakonitost proglašavanja nezavisnosti", rekao je Hiseni.

Kosovski ministar je izrazio ubeđenje da će Međunarodni sud pravde potvrditi pravo Kosova da bude nezavisna i suverena država.

Hiseni je ocenio i da će Srbija nastaviti da ometa Kosovo da zauzme mesto koje mu pripada u međunarodnoj zajednici, ali je istakao da te akcije ne mogu imati uspeha.

Hiseni je najavio mogućnost "eksplozije" priznanja pošto, kako je rekao, Međunarodni sud pravde bude doneo savetodavnu odluku o zakonitosti proglašavanja nezavisnosti.

(RTS)