Početna strana > Hronika > Skupština Preševa: Bezuslovno udaljavanje Žandarmerije sa teritorije opštine
Hronika

Skupština Preševa: Bezuslovno udaljavanje Žandarmerije sa teritorije opštine

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. jul 2009.

Skupština opštine Preševo zatražila je bezuslovno udaljavanje Žandarmerije sa teritorije te opštine i utvrđivanje odgovornosti Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića zbog navodne "prekomerne upotrebe policijske sile" prilikom pretresa albanskih kuća u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Na gotovo celodnevnoj sednici Skupštine opštine, održanoj u petak, odlučeno je da se usvojeni zaključci upute Vladi Srbije, svim ambasadama u Beogradu i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

Odbornici su izrazili zabrinutost zbog nedavnih pretresa kuća, kao i pretresa izvršenih u decembru, prilikom hapšenja grupe Albanaca.

Zatraženo je da se prekine "brutalno delovanje" žandarmerije, a međunarodnim institucijama je upućen zahtev da izvrše ekspertizu oružja za koje se tvrdi da je pronađeno prilikom pretresa.

Zahteva se da se odmah oslobode Albanci koji se od decembra nalaze u Centralnom zatvoru u Beogradu, kao i Albanci iz pritvora u Vranju.

Odbornici su zatražili početak razgovora legitimnih predstavnika Albanaca iz Preševske doline sa Vladom Srbije, radi prevazilaženja novonastale situacije.

Zaključeno je da će, "ukoliko se ne uzmu u obzir legitimni zahtevi Skupštine opštine Preševo", biti dovedeno u pitanje funkcionisanje lokalnih vlasti.

Odbornici su izrazili nezadovoljstvo onim što smatraju, nezainteresovanošću vrha vlasti za saradnju sa lokalnom vlašću na jugu Srbije, pre svega u opštinama Bujanovac i Preševo.  

Predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je Fonetu da pripadnici žandarmerije brutalno upadaju u kuće Albanaca i "maltretiraju čak i malu decu".

Optužbama protiv policije u kojima se navodi "da ona ignoriše lokalne organe vlasti i institucije", priključili su se i predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi i Skupštine opštine tog mesta Jonuz Musliu, koji su tim povodom pisali ambasadama SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Misiji OSC-a u Beogradu.

Posle relativno mirnog perioda u Kopnenoj zoni bezbednosti, u samo nekoliko dana desila su se dva teroristička napada.

U napadu granatom iz ručnog bacača, u selu Lučane u opštini Bujanovac, 9. jula ranjena su dva pripadnika Žandarmerije.

Vozilo kojim su patrolirali pripadnici žandarmerije pogođeno je, a od gelera jedan pripadnik je ranjen u nogu, dok je drugi pogođen u vrat.

MUP Srbije je posle ovog terorističkog akta najavio da će preduzeti sve mere da se napadači pronađu i zakonski procesuiraju.

"Država Srbija i MUP će i dalje nastaviti da održavaju, ne samo javni red i mir, već će osigurati bezbednost za sve građane Srbije i za građane koji žive u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije", naglasio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Samo nekoliko dana kasnije, u utorak, 14. jula, u eksploziji, koja se oko jedan čas posle ponoći dogodila u blizini železničke stanice u Preševu, lakše je povređeni žena i dečak.

Eksplozivna naprava velike razorne moći postavljena je pored zadnjeg ulaza u stambenu zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije, navode u MUP-u.

U trenutku eksplozije u zgradi u kojoj živi i veći broj civila, Srba i Albanaca, bilo je 37 lica, a od siline eksplozije popucala su stakla na toj i okolnim građevinama, kao i na automobilima na parkingu ispred zgrade.

"Ovo je još jedan u nizu terorističkih akata koji se u poslednje vreme dogodio na ovom prostoru", izjavio je Dačić, obilazeći zgradu u Preševu u kojoj je eksplodirala bomba.

"Ako je u prethodnim napadima bilo dileme da li su napadači teroristi ili nisu, sada nema sumnje da je u pitanju klasičan teroristički akt s obzirom na to da su ugroženi životi civila", ocenio je Dačić.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner