Početna strana > Hronika > Slovenija: Poslanici u Narodnoj skupštini izglasali zabranu rada prodavnica nedeljom
Hronika

Slovenija: Poslanici u Narodnoj skupštini izglasali zabranu rada prodavnica nedeljom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 30. septembar 2020.

Prodavnice u Sloveniji će nedeljom i praznicima biti zatvorene, odlučili su poslanici u parlamentu. Izmene Zakona o trgovini u slovenačkoj Narodnoj skupštini podržala su 72 od 88 poslanika.

Od zabrane su izuzete trgovine s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i bolnicama, prenosi Indikator.ba.

Takođe, nedeljom i državnim praznicima će biti otvorene i preostale manje radnje površine do 200 kvadratnih metara, ako u njima poslove obavljaju trgovinski subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedeljnom je tada podržalo nešto više od 57 posto glasača koji su izašli na birališta.

Privredna komora Slovenije se protivi amandmanima usvojenim juče, a najavila je i mogućnost ocene ustavnosti zakonskog rešenja.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner