Хроника

Словенија: Посланици у Народној скупштини изгласали забрану рада продавница недељом

Штампа
среда, 30. септембар 2020.

Продавнице у Словенији ће недељом и празницима бити затворене, одлучили су посланици у парламенту. Измене Закона о трговини у словеначкој Народној скупштини подржала су 72 од 88 посланика.

Од забране су изузете трговине с продајним простором до 200 квадратних метара на бензинским пумпама, граничним прелазима, лукама, аеродромима, железничким и аутобуским станицама и болницама, преноси Индикатор.ба.

Такође, недељом и државним празницима ће бити отворене и преостале мање радње површине до 200 квадратних метара, ако у њима послове обављају трговински субјекти, односно њихови представници, али и ученици, студенти и пензионери.

Питање да ли продавнице треба да буду затворене недељом и празницима мучи јавност у Словенији деценијама. Њиме се бавио Уставни суд, а у септембру 2003. грађани су о томе питани и на референдуму. Забрану рада недељном је тада подржало нешто више од 57 посто гласача који су изашли на биралишта.

Привредна комора Словеније се противи амандманима усвојеним јуче, а најавила је и могућност оцене уставности законског решења.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]