Početna strana > Hronika > Srbija nudi Kinezima luku i bescarinsku zonu
Hronika

Srbija nudi Kinezima luku i bescarinsku zonu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 20. avgust 2009.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što već treći put dolazi u Kinu, prijateljsku zemlju, predsednik Srbije Boris Tadić je, u svom govoru na Trgovinsko-investicionom forumu, istakao da će dobri bilateralni odnosi dve zemlje biti potvrđeni potpisivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji: „Ovo su istorijski trenuci za Srbiju, sada kada Kina postaje ključni strateški partner moje zemlje na azijskom kontinentu”.

– Osim političkih odnosa koji su na najvišem nivou, Srbija želi da ekonomske odnose sa prijateljskom Kinom umnogome poboljša i veoma smo zainteresovani za intenziviranje i unapređenje privrednih veza – rekao je Tadić ukazavši da je jučerašnji susret „dokaz da je to i zajedničko opredeljenje”.

Predsednik Srbije je primetio da je kineska vlada postigla izvanredne rezultate programom mera za saniranje svetske finansijske krize i uspela da održi najavljen rast bruto nacionalnog dohotka od osam odsto i time dala značajan doprinos stabilizaciji svetske privrede.

– Vlada Srbije je među prvim u jugoistočnoj Evropi preduzela ozbiljne i veoma obimne mere za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize – naglasio je Tadić i dodao:

– Što se tiče stranih investicija one su sigurne i Srbija je, želim da potvrdim, politički stabilna zemlja što je veoma važno za strana ulaganja. Sve strane kompanije koje su investirale u Srbiju i dalje dobro rade i zadovoljne su postignutim rezultatima. Neke od vaših kompanija, kao što su „Huawei” i „ZTE”, već su prisutne i takođe uspešno posluju u Srbiji. To je dobar pokazatelj i mi želimo da i druga preduzeća koja su danas ovde dođu i investiraju u Srbiju.

Napominjući da se Srbija trajno opredelila za ulazak u porodicu modernih evropskih zemalja, za ubrzanje procesa evropskih integracija, kao i za sprovođenje reformi neophodnih da se pravni poredak i privredni sistem Srbije približe standardima EU, Tadić je ocenio da centralni geopolitički položaj naše zemlje na Balkanu čini Srbiju mestom saradnje svih zemalja našeg regiona; „Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima ugovor sa EU, ali i sa Ruskom Federacijom, Turskom, Belorusijom, kao i sa regionom CEFTA. Ti ugovori o slobodnoj trgovini odnose se, dakle, na tržište koje ima preko 800 miliona ljudi”.

Ukazujući da Srbija ima i privilegiju da se nalazi na panevropskom transportnom Koridoru 10 i na najvećem evropskom rečnom Koridoru sedam, koji spaja Severno i Crno more što otvara brojne privredne i transportne potencijale, Tadić je kao nov vid saradnje između privreda dve zemlje predložio izgradnju nove moderne luke na Dunavu i bescarinske zone za proizvodne aktivnosti kineskih kompanija.

– Kontinuirane investicije, uključujući i investicije u velike infrastrukturne projekte, pre svega u domenu transporta, predstavljaju jedan od ključnih ciljeva ekonomskog programa Vlade Republike Srbije – naglasio je Tadić.

– Upravo zato me posebno raduje što naše dve vlade u Pekingu potpisuju Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture čime će se umnogome unaprediti naša saradnja u ovom domenu – dodao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da će naša zemlja u narednom periodu biti veliko gradilište, a da je naša vlada spremna da kineskim građevinskim kompanijama omogući infrastrukturne poslove u Srbiji u iznosu od milijardu evra: „Samo u Beogradu i okolini planiramo da gradimo pet mostova preko Dunava i Save. Jedan od tih mostova, most Zemun–Borča biće realizovan pomoću kredita kineske Eksim banke i uz angažovanje kompanija iz Kine”.

U ovoj godini, prema rečima Borisa Tadića, otpočeli smo obimne infrastrukturne radove. Planiramo završetak autoputa ka Bugarskoj, Makedoniji i Mađarskoj, kao i početak radova na autoputu ka centralnoj Srbiji:

– Osim transportne infrastrukture pokrenuli smo i značajne projekte u oblasti građevinarstva, telekomunikacija i posebno energetike, s obzirom na to da je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije izgradnja energetskih objekata: prvenstveno izgradnja dve termoelektrane na lignit i jedne gasne elektrane, iskorišćavanje preostalog hidropotencijala dveju reka – Dunava i Drine, kao i početak aktivnosti na izgradnji gasovoda „Južni tok”.

Ocenjujući da će strateško partnerstvo Pekinga i Beograda omogućiti dalje unapređenje saradnje dveju zemalja na svim poljima, Tadić je još jednom naglasio da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji i da smo „zahvalni zbog podrške naših kineskih prijatelja na tom putu, a u budućnosti Kina će u nama imati velikog prijatelja u Evropskoj uniji”.

Politika

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner