Početna strana > Hronika > Srđa Janković nakon sednice Kriznog štaba: Sve epidemiološke mere u Srbiji ostaju na snazi do daljeg; Tiodorović: Skoro da nijedna zemlja nema toliko vakcine sa koliko mi raspolažemo
Hronika

Srđa Janković nakon sednice Kriznog štaba: Sve epidemiološke mere u Srbiji ostaju na snazi do daljeg; Tiodorović: Skoro da nijedna zemlja nema toliko vakcine sa koliko mi raspolažemo

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. januar 2021.

Krizni štab za suzbijanje širenja koronavirusa odlučio je da sve epidemiološke restriktivne mere ostanu na snazi do daljeg. To su na konferenciji za medije nakon sednice potvrdili članovi štaba Branislav Tiodorović i Srđa Janković.

Kako je rekao epidemiolog Tiodorović, na sednici Kriznog štaba je bilo reči o oceni epidemiološke situacije.

„Deluje da je poboljšanje, ali ne treba da shvatimo da smo već u potpuno kontrolisanoj situaciji, daleko smo od toga. Moramo očuvati ove mere, očuvati ovu situaciju, jer vakcinacija je krenula dobro i da se u što mirnijim uslovima, sa mogućom tendencijom opadanja brojeva preminulih, zaraženih i hospitalizovanih, vakciniše što veći broj u što kraćem vremenu. Ako obuhvatimo što više ljudi, možda dođemo i do kolektivnog imuniteta u naredna dva-tri meseca. Mere da sačuvamo, a na sledećem sastanku ćemo razmatrati ponovo“, rekao je Tiodorović.

Ona poručuje da je svaka prognoza teška i odgovorna i da građanima treba dati podsrek da izdrže.

„Važno je da budemo svesni šta moramo da uradimo, zato su mere ostale, zato vakcinacija mora da se sprovodi organizovano,. Ako sve to ispoštujemo, proširimo vakcinaciju i poštujemo mere. Zašto smo zadržali mere, vidite šta se desilo u Sloveniji, Mađarskoj, Izrael je bio primer, pa ima povećanje, ne smeno da shvatimo – počela je vakcinacija, sad smo slobodni“, naglasio je Tiodorović.

Srđa Janković: Alergični na penicilin mogu da se vakcinišu protiv korone

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da alergija na penicilin nije prepreka da se građani vakcnišu bilo kojom od tri vrste vakcina protiv virusa korona koje su dostupne u Srbiji, jer, kako je objasnio, u proizvodnji niti jedne od njih se ne koriste penicilinski antibiotici.

On je na redovnoj pres konferenciji objasnio da apsolutna kontraindikacija za vakcinsanje bilo kojom od ove tri vakcine je dokazana alergija na neki sastojak vakcine ili ozbiljnija alergijska reakcija na prethodnu dozu vakcine, ako je u pitanju druga doza.

“Sve drugo nije apsolutna kontraidnikacija”, naveo je Janković.

Kaže da su akutan poremećaj zdravstvenog stanja ili pogoršanja hroničnog stanja privremene kontraindikacije, a da sve ostalo nisu apsolutno kontraidnikacije nego mere opreza.

“Sama po sebi alergija na penicilin nije isto što i sklonost težim alergijskim reakcijama tako da ne postoji prepreka da se osobe ako su samo alegične na penicilin vakcinišu bilo kojom od tri vakcine, jer u proizvodnji niti jedne od njih se ne koriste penicilinski antibiotici”, naveo je Janković.

Upitan ko ne treba da primi vakcinu protiv virusa korona, Janković je rekao da su to osobe koje imaju alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini, kao i oni koji imaju teške alergije kao što su anafilaktički šok i oboljenje kože urtikarija.

Trudnicama se, s druge strane, kaže Janković, ne savetuje vakcinacija.

"Nijedna vakcina nije dosada ispitivana kod trudnica tako da ne može da se savetuje trudnicama, osobe koje znaju da su trudne se ne vakcinišu. Bilo je dešavanja u svetu da su vakcinisane, jer nisu znale da su u drugom stanju i nije bilo komplikacija ni po majku, ni po plod. Što se tiče planiranja trudnoće, u trenutku kada planiraju da se vakcinišu da budu svesne ne možemo da kažemo sa sigurnošću da je vakcina bezbedna, ali nema razloga da ne bude. Besmislene su izjave da treba čekati godinu dana i plašenje žena da vakcinisanjem neće moći ostati u drugom stanju. Sve preporuke kažu da ima smisla odložiti planiranje trudnoće dok prođe period vakcinacije, tog meseca, ne više", istakao je on.

Na pitanje o tome da se u javnosti spominje da postoji mogućnost da ruska i kneska vakcina ne dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove, da li će građani Srbije koji prime te vakcine moći da putuju, Janković je rekao da je za vakcinu Sputnjik V predata dokumentacija Evropskoj agenciji za lekove i da se očekuje da će biti predata i za kinesku Sinofarm vakcinu.

”Ne mogu da govorim unapred kakvo će biti rešenje Evropske agencije za lekove, ali kao lekar i imunolog očekujem da će sve vakcine koje imaju dokaze delotvornosti i bezbednosti biti registrovane po istim kriterijumima. Sve drugo bi me jako razočaralo”, rekao je Janković.

Tiodorović: Vakcinisano oko 119.000 građana, skoro da nijedna zemlja nema toliko vakcine sa koliko mi raspolažemo

Epidemiološka situacija deluje kao da je sa tendencijom poboljšanja, ali to ne treba da shvatimo kao da smo već u jednoj potpuno kontrolisanoj situaciji - daleko smo od toga, rekao je epidemiolog Tiodorović.

On je rekao da mere ostaju iste, da se na njima mora insistirati i tako se očuvati ova situacija.

"Skoro da nijedna zemlja nema toliko vakcine sa koliko mi raspolažemo. Cilj nam je da pored kolektivnog imuniteta koji je stvoren prirodnim putem, da li je on 30-35 odsto, uz vakcinaciju možda za dva do tri meseca dostignemo taj kolektivni imunitet koji nam je potreban", rekao je Tiodorović.

Branislav Tiodorović: Grčka nije zvanično uvela kovid pasoše 

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da čak i najbogatije zemlje i one koje proizvode vakcine ne mogu da garantuju da će za svoje stanovništvo obezbediti neophodan broj doza i da će verovatno morati da prihvataju i druge vakcine kako bi obezbedili što bolji obuhvat.

”Razumno je očekivati da sve vakcine koje budu sertifikovane, bezbedne i efikasne biti prihavćene kao garancija da se može komiunicirati, raditi, da se život može normalno nastaviti”, rekao je Tiodorović.

Kada su u pitanju tvrdnje o uvođenju kovid pasoša, Tiodorović je rekao da taj podatak za Grčku nije proveren, da nije zvanično uvela kovid pasoše.

„Učiniće ako bude odlučeno na nivou EU, a vrh EU je odlučio da ne donosi takvu oluku, jer moraju da procene još mnogo toga. Oni su otvorena zajednica, moraju da račnunaju da kad uvodite neko ograničenje, ograničavate i ekonomiju, ne samo kontakte i putovanja. Pratićemo, naša vlada i ministarstvo su u kontaktu s Grčkom i na tom se radi. Da li će neka zemlja uvesti PCR, to je njeno pravo, u EU se ono usaglašava“, dodao je Tiodorović.

Podsećamo, epidemiolog Predrag Kon kazao je u utorak da je medicinski deo Kriznog štaba razmatrao epidemiološku situaciju i zaključio da ona nije povoljna, iako broj zaraženih opada i da će Vladi Srbije predložiti da sve epidemiološke mere ostanu i dalje na snazi.

Produženje radnog vremena u sektoru usluga do 22 sata tražio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

(Agencije)