Хроника

Срђа Јанковић након седнице Кризног штаба: Све епидемиолошке мере у Србији остају на снази до даљег; Тиодоровић: Скоро да ниједна земља нема толико вакцине са колико ми располажемо

Штампа
петак, 22. јануар 2021.

Кризни штаб за сузбијање ширења коронавируса одлучио је да све епидемиолошке рестриктивне мере остану на снази до даљег. То су на конференцији за медије након седнице потврдили чланови штаба Бранислав Тиодоровић и Срђа Јанковић.

Како је рекао епидемиолог Тиодоровић, на седници Кризног штаба је било речи о оцени епидемиолошке ситуације.

„Делује да је побољшање, али не треба да схватимо да смо већ у потпуно контролисаној ситуацији, далеко смо од тога. Морамо очувати ове мере, очувати ову ситуацију, јер вакцинација је кренула добро и да се у што мирнијим условима, са могућом тенденцијом опадања бројева преминулих, заражених и хоспитализованих, вакцинише што већи број у што краћем времену. Ако обухватимо што више људи, можда дођемо и до колективног имунитета у наредна два-три месеца. Мере да сачувамо, а на следећем састанку ћемо разматрати поново“, рекао је Тиодоровић.

Она поручује да је свака прогноза тешка и одговорна и да грађанима треба дати подсрек да издрже.

„Важно је да будемо свесни шта морамо да урадимо, зато су мере остале, зато вакцинација мора да се спроводи организовано,. Ако све то испоштујемо, проширимо вакцинацију и поштујемо мере. Зашто смо задржали мере, видите шта се десило у Словенији, Мађарској, Израел је био пример, па има повећање, не смено да схватимо – почела је вакцинација, сад смо слободни“, нагласио је Тиодоровић.

Срђа Јанковић: Алергични на пеницилин могу да се вакцинишу против короне

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже да алергија на пеницилин није препрека да се грађани вакцнишу било којом од три врсте вакцина против вируса корона које су доступне у Србији, јер, како је објаснио, у производњи нити једне од њих се не користе пеницилински антибиотици.

Он је на редовној прес конференцији објаснио да апсолутна контраиндикација за вакцинсање било којом од ове три вакцине је доказана алергија на неки састојак вакцине или озбиљнија алергијска реакција на претходну дозу вакцине, ако је у питању друга доза.

“Све друго није апсолутна контраидникација”, навео је Јанковић.

Каже да су акутан поремећај здравственог стања или погоршања хроничног стања привремене контраиндикације, а да све остало нису апсолутно контраидникације него мере опреза.

“Сама по себи алергија на пеницилин није исто што и склоност тежим алергијским реакцијама тако да не постоји препрека да се особе ако су само алегичне на пеницилин вакцинишу било којом од три вакцине, јер у производњи нити једне од њих се не користе пеницилински антибиотици”, навео је Јанковић.

Упитан ко не треба да прими вакцину против вируса корона, Јанковић је рекао да су то особе које имају алергију на саму вакцину или на нешто што је у вакцини, као и они који имају тешке алергије као што су анафилактички шок и обољење коже уртикарија.

Трудницама се, с друге стране, каже Јанковић, не саветује вакцинација.

"Ниједна вакцина није досада испитивана код трудница тако да не може да се саветује трудницама, особе које знају да су трудне се не вакцинишу. Било је дешавања у свету да су вакцинисане, јер нису знале да су у другом стању и није било компликација ни по мајку, ни по плод. Што се тиче планирања трудноће, у тренутку када планирају да се вакцинишу да буду свесне не можемо да кажемо са сигурношћу да је вакцина безбедна, али нема разлога да не буде. Бесмислене су изјаве да треба чекати годину дана и плашење жена да вакцинисањем неће моћи остати у другом стању. Све препоруке кажу да има смисла одложити планирање трудноће док прође период вакцинације, тог месеца, не више", истакао је он.

На питање о томе да се у јавности спомиње да постоји могућност да руска и кнеска вакцина не добију одобрење Европске агенције за лекове, да ли ће грађани Србије који приме те вакцине моћи да путују, Јанковић је рекао да је за вакцину Спутњик В предата документација Европској агенцији за лекове и да се очекује да ће бити предата и за кинеску Синофарм вакцину.

”Не могу да говорим унапред какво ће бити решење Европске агенције за лекове, али као лекар и имунолог очекујем да ће све вакцине које имају доказе делотворности и безбедности бити регистроване по истим критеријумима. Све друго би ме јако разочарало”, рекао је Јанковић.

Тиодоровић: Вакцинисано око 119.000 грађана, скоро да ниједна земља нема толико вакцине са колико ми располажемо

Епидемиолошка ситуација делује као да је са тенденцијом побољшања, али то не треба да схватимо као да смо већ у једној потпуно контролисаној ситуацији - далеко смо од тога, рекао је епидемиолог Тиодоровић.

Он је рекао да мере остају исте, да се на њима мора инсистирати и тако се очувати ова ситуација.

"Скоро да ниједна земља нема толико вакцине са колико ми располажемо. Циљ нам је да поред колективног имунитета који је створен природним путем, да ли је он 30-35 одсто, уз вакцинацију можда за два до три месеца достигнемо тај колективни имунитет који нам је потребан", рекао је Тиодоровић.

Бранислав Тиодоровић: Грчка није званично увела ковид пасоше 

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да чак и најбогатије земље и оне које производе вакцине не могу да гарантују да ће за своје становништво обезбедити неопходан број доза и да ће вероватно морати да прихватају и друге вакцине како би обезбедили што бољи обухват.

”Разумно је очекивати да све вакцине које буду сертификоване, безбедне и ефикасне бити прихавћене као гаранција да се може комиуницирати, радити, да се живот може нормално наставити”, рекао је Тиодоровић.

Када су у питању тврдње о увођењу ковид пасоша, Тиодоровић је рекао да тај податак за Грчку није проверен, да није званично увела ковид пасоше.

„Учиниће ако буде одлучено на нивоу ЕУ, а врх ЕУ је одлучио да не доноси такву олуку, јер морају да процене још много тога. Они су отворена заједница, морају да рачнунају да кад уводите неко ограничење, ограничавате и економију, не само контакте и путовања. Пратићемо, наша влада и министарство су у контакту с Грчком и на том се ради. Да ли ће нека земља увести ПЦР, то је њено право, у ЕУ се оно усаглашава“, додао је Тиодоровић.

Подсећамо, епидемиолог Предраг Кон казао је у уторак да је медицински део Кризног штаба разматрао епидемиолошку ситуацију и закључио да она није повољна, иако број заражених опада и да ће Влади Србије предложити да све епидемиолошке мере остану и даље на снази.

Продужење радног времена у сектору услуга до 22 сата тражио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]