Početna strana > Hronika > Štefan Zajbert: Vlada Nemačke ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije bez demokratskog legitimiteta
Hronika

Štefan Zajbert: Vlada Nemačke ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije bez demokratskog legitimiteta

PDF Štampa El. pošta
sreda, 23. septembar 2020.

Nemačka bez "demokratskog legitimiteta" ne priznaje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je u sredu položio zakletvu za svoj šesti mandat, rekao je portparol nemačke vlade.

"Minimalni zahtevi za demokratske izbore nisu bili ispunjeni", rekao je u obraćanju novinarima Štefan Zajbert, dodajući da predsednički izbori održani 9. avgusta, koji se osporavaju u Belorusiji, nisu bili ni "pravedni ni slobodni".

"Prema tome, rezultat tog glasanja ne može biti priznat", ocenio je Zajbert.

On je rekao da Lukašenko "ne može da se pozove na demokratski legitimitet čak i posle inauguracione ceremonije" održane u sredu.

"Indikativno je da je ceremonija pripremljena u tajnosti i da je održana bez svedoka", rekao je Zajbert.

Zajbert je rekao da nemačka vlada poziva na oslobađanje svih političkih zatvorenika u Belorusiji i traži od beloruskih vlasti da ne primenjuju silu protiv demonstranata.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, suočen sa neviđenim protestnim pokretom posle izbora, položio je zakletvu za svoj šesti mandat na nenajavljenoj inauguracionoj ceremoniji, i proglasio da "revolucija" koju su želeli njegovi protivnici nije uspela.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner