Početna strana > Hronika > Stjepan Mesić: Srbija mora da se suoči sa realnošću i izvrši dekosovizaciju
Hronika

Stjepan Mesić: Srbija mora da se suoči sa realnošću i izvrši dekosovizaciju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. jul 2009.

Polaznici Letnjeg univerziteta demokratije u Strazburu iz Srbije saopštili su danas da je hrvatski predsednik Stjepan Mesić, u jučerašnjem obraćanju na ovom skupu, u jednom trenutku izgubio diplomatsku meru i umesto da odgovara na pitanja vezana za pregovore s EU ili granični spor sa Slovenijom, počeo je da oštro kritikuje Srbiju, njen odnos prema nezavisnosti Kosova i prema Republici Srpskoj.

Iako je sam govor bio uglavnom izbalansiran i u najvećoj meri pozivao na regionalnu saradnju i uzajamno poštovanje, nažalost, u delu sesije predviđenom za postavljanje pitanja, predsednik Mesić je izgubio diplomatski ton i umesto da odgovara na pitanja koja su se uglavnom ticala pregovora s EU, graničnog spora sa Slovenijom, slobode medija u Hravtskoj, ubistva novinara Iva Pukanića i ostavke premijera Ive Sanadera, govorio o Srbiji, njenom odnosu prema kosovskoj nezavisnosti i Republici Srpskoj , naveli su srpski predstavnici u Strazburu.

Bilo je potpuno nejasno zašto je predsednik Mesić, odgovarajući na pitanja koja su vrlo aktuelna i tiču se stanja demokratije i ljudskih prava u njegovoj zemlji, toliko duboko ušao u genezu ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ, plasirajući optužbe o velikosrpskim ambicijama kao uzroku rata i svih nesreća koje su se kasnije dogodile u regionu. Selektivno je plasirao činjenice i vrlo nekritički optuživao srpski režim, zaboravljajući da taj režim u Srbiji nije na vlasti već devet godina, navodi se u ovom saopštenju. Srpski predstavnici naglasili su i da je, govoreći o odnosu Srbije prema samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, Mesić rekao da Srbija ne mora da prizna nezavisno Kosovo, ali da mora da se suoči sa realnošću i izvrši dekosovizaciju, posle čega je veći broj učesnika iz Srbije spontano napustio skup.

Takođe, u drugom delu sesije, kada je odgovarao na pitanje o odnosima Hrvatske prema BiH, predsednik Mesić je rekao da je lično poručio Hrvatima u BiH da je Bosna njihova država i da politiku treba da vode u Sarajevu. Zatim je dva puta poručio predsedniku Tadiću da jednako jasnu poruku treba da pošalje Srbima u Republici Srpskoj, dodaje se u saopštenju srpskih učesnika Letnjeg univerziteta demokratije u Strazburu.

(Tanjug)