Хроника

Сулејман Угљанин: Излазимо на изборе; Епидемија великосрпског шовинизма, осим Бошњака, захватила и православни црногорски народ и њихову аутокефалну цркву

Штампа
среда, 26. фебруар 2020.

 Председништ во СДА Санџака одлучило је да та партија учествује на предстојећим парламентарним и локалним изборима. Ово је на конференцији за новинаре саопштио лидер те партије Сулејман Угљанин.

Рекао је да излазе на изборе „иако је упитна и сама сврха учешћа Бошњака на њима“ и подсетио на нерешене злочине над Бошњацима,у Сјеверину,Кукуровижима и Штрпцима, деведесетих година прошлог века, „нити је покренут поступак шротив оних „који су по службеној дужности били одговорни да спрече и казне злочин“.

Угљанин је нагласио да ће његова странка да упути „не Вучићевим испоставама у Санџаку“, али није прецизирао којим, предлог о стратешком партнерству пре, у току и после избора. Потенцијалним партнерима понудиће предлог сарадње око Платформе о специјалном статусу Санџака у будућем уређењу Србије. То је за СДА кључна тачка.

Лидер СДА је понови да Бошњаци Санџака не могу да остваре Уставом и законима загарантована права кроз институције система: право на живот,слободу, достојанство, на адекватну заступљеност у државним службама и органима са јавним овлашћењима и на образовање на матерњем језику и писму.

Запитао је шта је сврха бављења политиком „у овој великосрпској епидемији верског шовинизма, која је ових дана, осим Бошњака, захватила и православни црногорски народ и њихову аутокефалну православну цркву“ и оценио да је „наше окружење захватила великосрпска идеологија чији је основни циљ физичко истребљење Бошњака са ових простора“.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]