Početna strana > Hronika > Suzan Šuc: Nemačka očekuje da će dijalog Srbije i Kosova dovesti do pravno obavezujućeg sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja
Hronika

Suzan Šuc: Nemačka očekuje da će dijalog Srbije i Kosova dovesti do pravno obavezujućeg sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja

PDF Štampa El. pošta
petak, 18. septembar 2020.

 Priština -- Pregovori Beograda i Prištine neće postati lakši i obe strane moraju da budu spremne na bolne kompromise, izjavila nemačka zvaničnica Suzan Šuc.

Direktorka za Jugoistočnu Evropu, Tursku, države EFTA-e, OEBS-a i Saveta Evrope u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova je to rekla u zajedničnom intervjuu portalu Kossev i prištinskoj Kohi. Dodala je da je adresiranje i rešavanje svih otvorenih pitanja najvažnije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Jasno je da se do brzog rešenje ne može doći. Verujem da je suština sporazuma važnija od vremenskog okvira. Ohrabrena sam napretkom koji su specijalni predstavnik Lajčak i dve strane postigli poslednjih meseci. Sada će zavisiti od strana da rade na sadržaju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma", rekla je ona.

Kako je dodala, Nemačka očekuje da će dijalog Beograda i Prištine dovesti do sveobuhvatnog sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja i doproneti stabilnosti regiona i evropskoj perspektivi.

"Pravno obavezujući sporazum znači da on stvara pravne obaveze za obe strane, umesto da bude ograničen na političke izjave o namerama. Za mene to znači da obe strane budu odgovorne za ono za šta su se dogovorile. Moraće da se stvori novi nivo poverenja. Što se tiče uzajamnog priznavanja, nije zamislivo to da se dve države članice EU uzajamno ne priznaju", rekla je Šuc.

Prema njenim rečima u procesu dijaloga postoji bliska koordinacija i saradnja između EU i SAD, ali ističe da za Nemačku i EU sve oko čega se stranke dogovore mora biti u potpunosti u skladu sa obavezama koje su dve strane preuzele radi usklađivanja zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner