Početna strana > Hronika > Švajcarska: Referendumsko "NE" ograničenju broja građana EU koji mogu tu da žive
Hronika

Švajcarska: Referendumsko "NE" ograničenju broja građana EU koji mogu tu da žive

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 27. septembar 2020.

Švajcarski birači izjašnjavali su se o predlogu desničarske stranke da se ograniči broj građana Evropske unije kojima je dozvoljeno da žive i rade u toj zemlji. Konačni rezultati - referendum odbačen.

Švajcarci su velikom većinom odbacili referendumom predlog desne Švajcarske narodne stranke (SVP) za ukidanje sporazuma o slobodnom kretanju ljudi s EU-om, pokazuju konačni rezultati.

SVP tvrdi da trenutna liberalna imigrantska politika godišnje u državu dovodi 75.000 stanovnika EU-a, što vodi do prenaseljenosti, rasta troškova stanovanja i pritiska na sistem socijalne zaštite.

Glasači su u nedelju odbili taj predlog s 61,7 odsto, pokazuju konačni rezultati koji odgovaraju anketama sprovedenim pre tog referenduma.

Protivnici predloga SVP-a smatrali su da bi on doveo do nedostatka kvalifikovanih radnika i ugrozio švajcarsko bogatstvo. Rezultat glasanja mogao bi dati novi zamah pregovorima između EU-a i Švajcarske u okviru kojih bi se regulisala ta i druga teška bilateralna pitanja.

Referendum se smatra važnim testom stavova prema strancima koji čine četvrtinu švajcarskog stanovništva.

Da je usvojen, predlog bi dodatno zaoštrio odnos bogate alpske zemlje sa EU, čija ona nije članica. To bi takođe moglo dovesti do recipročnih nepovoljnih mera za stotine hiljada švajcarskih građana koji žele da žive ili rade u EU.

Na sličnom referendumu 2014. godine, Švajcarci su tesno izglasali ograničavanje pristupa građanima EU da žive i rade u Švajcarskoj.

Zakonodavci su, međutim, odbili da u potpunosti primene referendum strahujući od velikog uticaja na švajcarsko društvo i preduzeća, što je navelo Narodnu stranku da ponovo vrati to pitanje na glasanje ove godine.

Od poslednjeg referenduma, Švajcarska je bila svedok ličnih i profesionalnih previranja koja je izazvao britanski referendum o napuštanju Evropske unije 2016. godine, posebno za građane EU u Velikoj Britaniji i Britance koji žive na kontinentu.

Britanija je napustila EU u januaru, ali je u prelaznom periodu do kraja godine.

Švajcarci su u nedelju glasali o još nekoliko pitanja. Njih 60 posto podržalo je porodiljsko odsustvo za očeve tokom kojeg će dobijati 80 odsto plate. Birači su iznenađujuće tesnom većinom od 50,1 posto podržali plan vlade o izdvajanju do šest milijardi franaka za borbene avione. Tankom većinom od 51,9 posto Švajcarci su odbacili predlog izmene zakona o lovu na vukove koji bi olakšao njihovo usmrćivanje. 

 

(N1)

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner