Početna strana > Hronika > SZO: Siromašnim zemljama biće obezbeđeno 120 miliona brzih testova za koronavirus po maksimalnoj ceni od pet dolara po komadu
Hronika

SZO: Siromašnim zemljama biće obezbeđeno 120 miliona brzih testova za koronavirus po maksimalnoj ceni od pet dolara po komadu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 28. septembar 2020.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da će nerazvijenim i srednje razvijenim državama biti obezbeđeno 120 miliona brzih testova za koronavirus po maksimalnoj ceni od pet dolara po komadu.

Direktor SZO Tedros Gebrejezus je rekao da su se proizvođači Abot ABT.N i SD Biosenzor dogovorili sa Fondacijom Bil i Melinda Gejts da u narednih šest meseci naprave 120 miliona novih, lakih za upotrebu testova za Kovid-19, preneo je Rojters.

On je na konferenciji za medije u Ženevi naveo da je u ovom trenutku cena tih testova pet dolara, ali se očekuje da će biti jeftiniji.

“To će omogućiti obimnije testiranje, posebno u delovima država u kojima nema laboratorija ili dovoljno obučenih zdravstvenih radnika koji mogu da rade testiranja, a posebno će biti značajno tamo gde je transmisija virusa veoma izražena”, kazao je Gebrejezus.

(Fonet)