Početna strana > Hronika > Tajvanski stručnjaci pronašli preparat koji ubija virus novog gripa
Hronika

Tajvanski stručnjaci pronašli preparat koji ubija virus novog gripa

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. jul 2009.

Naučnici Nacionalnog univerziteta Tajvana (NTU) objavili su pre nekoliko dana da su otkrili hemijsko jedinjenje koje u vazduhu uspešno uništava viruse novog (meksičkog) i ptičjeg gripa, prenose svetski mediji. Otkriće je usledilo u trenutku kada je od novog gripa obolelo gotovo 165.000 osoba, a nadležni iz SZO izjavili da se virus proširio u gotovo sve države sveta i da je prouzrokovao više od 800 smrtnih slučajeva.

Novootkriveno jedinjenje, koje su tajvanski stručnjaci nazvali NTU-virus bom”, naročito je značajno zbog činjenice da je u poslednjih mesec dana zabeleženo nekoliko slučajeva rezistentnosti na „tamiflu”, koji se smatra glavnim antivirusnim lekom protiv gripa H1N1. Još je zanimljiviji podatak da naučnici sa Tajvana preporučuju da se ovo jedinjenje dodaje sapunima i drugim sredstvima za higijenu, deterdžentima ili da se njime natapaju zaštitne maske, jer će to pomoći „ubijanju” različitih vrsta virusa (za razliku od ostalih antiseptika, koji postoje na tržištu, virus bom” je specifičan i po tome da je jedini fokusiran na novi i ptičiji grip).

Čeng Kang Li, profesor hemijskog inženjeringa na NTU, koji predvodi tim naučnika u razvoju novog leka, opisao je hemikaliju kao „jednostavno, organsko jedinjenje” sintetizovano u univerzitetskoj laboratoriji.

„Ovo specifično jedinjenje sprečava virus da uđe u naše telo i da se „izmeša” sa našim imunim sistemom. Svi tipovi virusa, od „svinjskog” (novog) gripa, ptičijeg gripa do crevnih oboljenja su nestali nakon što su bili izloženi ovom hemijskom jedinjenju”, istakao je Kang Li, koji nije želeo da otkriva druge detalje, uz obrazloženje da je u toku patentiranje novog preparata u Tajvanu i SAD. Jedino što je želeo da otkrije novinarima jeste podatak da su testovi pokazali da se nova hemikalija zadržava na kvakama, tastaturama i mobilnim telefonima i do dva dana, a na rukama najmanje pet minuta.

Na konferenciji za medije učestvovao je i profesor Lin Šiming, član tima istraživača, koji je izjavio da će „za dezinfekciju prostorije od virusa biti dovoljno od 30 do 300 promila ove materije”. Konačno, po njegovoj proceni, prva količina leka „virusbom” trebalo bi da se nađe na svetskom tržištu već tokom septembra.

Istovremeno, kako je napomenuo Stiv Hsu Sung Kuo, direktor tajvanskog centra za kontrolu bolesti, „neophodno je još da se izvrši nezavisna provera novog dezinfekcionog sredstva”. Međutim, on smatra da je gotovo izvesno da će lek dobiti potvrdu o efikasnosti, budući da su stručnjaci sa NTU ostvarili prilično zadivljujuće rezultate.

(Politika)