Хроника

Тања Фајон: Извештај Европске комисије о напретку Србије сигурно да неће бити много позитиван

Штампа
субота, 19. септембар 2020.

 Посланица Европског парламента Тања Фајон изјавила је да извештај Европске комисије (ЕК) о напретку Србије сигурно да неће бити много позитиван.

Већ смо имали "нон-пејпер" у којем су поглавља 23 и 24 представљени као потешкоће. Не очекујем да ће бити велике разлике до извештаја који ће бити објављен следећег месеца. То су значајне критике и сигурно је да Србија мора да уради много посла како би била спремна за ЕУ, рекла је Фајон у емисији "EWB Screenin" портала European Western Balkans (EWB).

На питање како се осећа када чује критике на свој рачун које долазе из Београда и које често иду у личном смеру, након што критикује стање у Србији, она је одговорила да су критике на лични рачун нешто на шта није навикла у Словенији.

"То није наша култура у Словенији да тако лично нападамо политичаре. Али вероватно треба да се навикнем на то да је и политичка атмосфера и култура дијалога у Србији другачија. Жао ми је што се, сваки пут кад критикујем ситуацију у Србији, одмах се огласе сви - председник, премијерка, министар одбране или председница Скупштине", истакла је Фајон.

Она је додала да, као европска парламентарка, жели да пружи подршку Србији и грађанима на путу ка Европској унији и да ради све што је могуће на том плану.

"Вероватно је најлакше наћи некога ко је познат као личност, представља неки симбол свих грешака. Мислим да често имам осећај да власт користи мене као неки симбол опозиције. Још једном, мој посао као европска парламентарка је да се бринем за подршку Србије на путу ка ЕУ. Нису то лични напади на мене, ја сам у политици већ навикла да политичари често користе нападе за своје властите политичке поене. То је вероватно атмосфера која је била посебно изражена пре избора“, навела је Фајон.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]