Хроника

Тања Мишчевић: Србија ће морати да уведе визе за земље са црне шенгенске листе

Штампа
понедељак, 03. август 2009.

Усклађивање визног режима Србије с европским подразумева праћење беле и црне шенгенске листе и увођење виза за грађане оних земаља којима и Европска унија тражи визе, изјавила је професорка Факултета политичких наука и некадашња директорка Канцеларије за европске интеграције Тања Мишчевић.

Објашњвајући како ће се визни режим Србије мењати после ступања на белу шенгенску листу, Мишчевић је рекла да Србија не мора одмах по ступању на белу шенгенску листу да уводи визе неким земљама, према којима ЕУ има строги визни режим, али истиче и да би то било добро урадити што пре.

Све земље Шенгенског уговора имају посебан принцип за издавање виза, за обична и туристичка путовања, пре свега економски и политички, али и безбедносни и из области контроле имиграционих и криминалних активности (трговина људима и наркотицима, прање новца, и слично).  Вероватно ће постојати формални и неформални притисак ЕУ на Србију како би тампон зоне против „нежељених“ продубила и на наше спољне границе и аеродоме и тиме смањила могућност да Србија буде транзитна земља за људе и робу која би илегалним каналима могла да заврши у земљама ЕУ.

"У процесу приближавања, а поготово када почну преговори о чланству, Србија би морала да свој визни режим усклади с европским. Уласком у ЕУ за Србију ће важити иста правила као и за остале чланице, али до тада она би морала да ради на усклађивању визног режима", појаснила је Мишчевић.  Усклађивањем визног режима се, према њеним речима, показује спремност, добра воља Србије за чланство у ЕУ, али и европске вредности.  

(ФоНет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]