Početna strana > Hronika > Tobijas Elvud, predsedavajući britanskog Komiteta za odbranu: Evropa se nalazi u ratu. Velika Britanija je uvučena u skob u Ukrajini i mora direktno da se suoči sa Rusijom
Hronika

Tobijas Elvud, predsedavajući britanskog Komiteta za odbranu: Evropa se nalazi u ratu. Velika Britanija je uvučena u skob u Ukrajini i mora direktno da se suoči sa Rusijom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 30. januar 2023.

Velika Britanija je uvučena u skob u Ukrajini i mora direktno da se suoči sa Rusijom, izjavio je predsedavajući Komiteta za odbranu britanskog Parlamenta Tobijas Elvud.

„Evropa se nalazi u ratu, treba da pređemo na ratno stanje, uvučeni smo u to, mobilizovali smo procese nabavke (oružja), snabdevamo (Ukrajinu) naoružanjem. Moramo se direktno suočiti sa Rusijom, a ne da ostavljamo ceo posao Ukrajini“, rekao je on za TV „Skaj Njuz“.

Elvud je pozvao da se povuče ranije doneta odluka o smanjenju brojnosti oružanih snaga za 10 hiljada vojnika i povećaju troškovi odbrane, a posebno za modernizaciju kopnenih jedinica.

Prema njegovim rečima, ako „Rusija želi da preduzme više akcija“, na primer, na Baltiku, očekivalo bi se da se Britanija „umeša“, što će zahtevati jaku kopnenu vojsku, vazduhoplovstvo i ratnu mornaricu.

„Time će britanska Vlada morati da ‘prizna da se svet menja’ i izdvoji odgovarajuća finansijska sredstva“, dodao je on.

Istovremeno, Elvud je izjavio da se britanske kopnene snage „nalaze u izuzetno jadnom stanju“.

Ranije je kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka saopštio da će Velika Britanija u narednim nedeljama poslati Ukrajini 14 tenkova „čelendžer 2“.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da moguća isporuka tenkova „čelendžer 2“ Velike Britanije i drugog inostranog naoružanja neće promeniti situaciju u Ukrajini, istakavši da će ti tenkovi goreti kao i drugi.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner