Početna strana > Hronika > Tomislav Momirović: Intencija je da ostvarimo ekonomski rast od šest procenata i budemo najbolji u Evropi
Hronika

Tomislav Momirović: Intencija je da ostvarimo ekonomski rast od šest procenata i budemo najbolji u Evropi

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 24. januar 2021.

 Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da su poslednjih godina u Srbiji pokrenuti značajni i obimni infrastrukturni projekti koji povezuju delove Srbije, kao i Srbiju sa državama u okruženju i celom Evropom.

Momirović kaže da su prioriteti železnički koridor Beograd – Novi Sad, koji je deo koridora Beograd-Budimpešta, i drumski koridor Preljina – Požega, jer su preuzete obaveze da budu gotovi do kraja godine.

Ministar je za emisiju “Magazin nedeljom” Prvog programa Radio Beograda ocenio da su to projekti koji imaju dobru kadrovsku strukturu i dobru dinamiku izvođenja radova i objasnio da su preuzete obaveze da oni budu završeni do kraja godine, u rokovima koji su zadati i iza kojih je stao i predsednik Republike Aleksandar Vučić, što je, ističe, posebna obaveza.

Osim toga, navodi, i saradnja sa ruskim i kineskim partnerima je dobra, što je takode važno.

Objašnjava da očuvanje makroekonomske stabilnosti i dostignutog ekonomskog razvoja predstavlja osnovni cilj infrastruktirnih projekata.

Intencija jeste, kaže Momirović, da ostvarimo ekonomski rast od šest procenata i budemo najbolji u Evropi, a to se može postići izgradnjom infrastrukture i obimnim javnim investicijama.

Ministar Momirović naglašava da postoji veliki broj projekata koji se radi, oni su obimni, novac je opredeljen za te svrhe, a potencijal zaduživanja za infrastrukturne projekte je oko sedam milijardi evra.

Deo novca će, navodi Momirović, biti izdvojen i za komunalnu infrastrukturu koja će biti izgradena po najvišim evropskim standardima.

Momirović navodi da će u narednih pet godina biti završeni projekti za preko 120 pogona za precišcavanje otpadnih voda i regionalnih deponija. Jednim obimnim investicionim projektom biće rešeni problemi otpadnih voda i deponija u 80 procenata opština u Srbiji.

“Projekti o kojima govorim deo su plana Srbija 2025, to je dokaz čvrste politike iza koje stoji predsednik Aleksandar Vučić”, ističe Momirović i naglašava da sve što je građanima obećano, mora biti i realizovano.

(Tanjug)