Хроника

Трајан Басеску: Румунија ће бранити став да је Косово део Србије

Штампа
субота, 08. август 2009.

Председник Румуније Трајан Басеску изјавио је да ће Румунија пред Међународним судом правде бранити став да је Косово део Србије.

„Румунија ће се и надаље убрајати у државе које не признају самосталност покрајине Косово”, изјавио је данас Басеску који је боравио у незваничној посети Кладову.

Басеску је нагласио да ће Румунија подржати деблокирање и потписивање споразума о придруживању између Србије и ЕУ, али и да улаже све напоре да се либерализује визни режим са Унијом.

Он се осврнуо и на положај румунске националне мањине у Србији, наглашавајући да им је потребно обезбедити сва права која имају националне мањине других народа који живе у Румунији.

„Покушавамо пристојно и скромно да убедимо наше пријатеље из Србије да румунска мањина треба да ужива сва културна и образовна права као и права на веросповест. То је све оно што и ми обезбеђујемо и гарантујемо српској мањини у Румунији”, нагласио је Басеску.

Румунски председник истакао је да Румунија и Србија имају веома добре односе и оценио да је румунска мањина мост који повезује Београд и Букурешт.

Током посете Кладову Басеску је разговарао са представницима румунске националне мањине у Србији, представницима невладиних оранизација и културних установа које раде на очувању културе румунског народа.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]