Početna strana > Hronika > U blizini vojnog aerodroma Batajnica srušio se MIG-29, dvojica mrtvih
Hronika

U blizini vojnog aerodroma Batajnica srušio se MIG-29, dvojica mrtvih

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. jul 2009.

BEOGRAD – Pilot i jedan vojnik na zemlji su poginuli pošto se jutros u 9,10 časova tokom redovnog leta srušio MIG-29 u blizini vojnog aerodroma Batajnica, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Pilot je preminuo u bolnici od posledica povreda.

Jedan vojnik je lakše povređen.

Posle udesa preduzete su sve propisane mere za obezbeđenje mesta nesreće i sprovođenje istražnih radnji, dodaje se u saopštenju.

Počela je da radi i Komisija za ispitivanje uzroka i okolnosti udesa, o čijim će nalazima javnost biti blagovremeno obaveštena, ističe se u saopštenju.

Predsednik Srbije Boris Tadić izdao je danas naređenje Generalštabu Vojske Srbije da sprovede hitnu i opsežnu istragu povodom pada aviona MIG 29, saopštio je Kabinet predsednika Republike. Predsednik Tadić zatražio je da se ispitaju uzroci ove nesreće i da se utvrdi eventualna odgovornost, navedeno je u saopštenju.

Vojska Srbije, pre jutrošnjeg udesa aviona MIG-29, imala je pet letelica tog tipa - četiri jednoseda i jedan dvosed. Avioni MIG-29 nabavljeni su 1987. godine od bivšeg Sovjetskog Saveza kada je za potrebe tadašnje JNA isporučeno 16 letelica. Oni su i dalje najmoderniji lovački avioni u sastavu VS i na Zapadnom Balkanu.

U ratu s NATO-om 1999. godine SR Jugoslavija izgubila je 11 aviona MIG-29 u vazdušnim borbama i na zemlji, dok su ostali avioni sačuvani.

Svi preostali primerci prizemljeni su 2004. godine zbog isteka radnih resursa i njihova sudbina je jedno vreme bila neizvesna.

Krajem januara 2006. godine odlučeno je da se avioni remontuju delom u Rusiji a delom u zavodu „Moma Stanojlović” u Batajnici, i za te potrebe je izdvojeno nešto više od 20 miliona dolara.

Današnji udes aviona je jedanaesti udes letelica Vojske Srbije od 1999. godine. U prethodnih deset nesreća aviona i helikoptera od 1999. godine, poginula su trojica pilota, a više ih je lakše i teže povređeno.

Još nema informacija o sudbini pilota MIG-a 29 koji je danas pao kod Batajnice.

U prethodnim udesima ukupno su izgubljena tri aviona Utva 75 (V-53), tri helikoptera Gazela (H-42), dva Supergaleba (N-62), jedan Orao (J-22) i jedan transportni avion An-26 (T-70).

Prvi udes nakon NATO bombardovanja dogodio se 14. avgusta 1999. godine kada je avion An-26 prinudno sleteo na civilni aerodrom u Surčinu bez izvučenog stajnog trapa. Posada aviona je ostala nepovređena ali je avion zbog oštećenja rashodovan i korišćen za rezervne delove. Najveća katastrofa u prethodnih devet godina dogodila se 20. marta 2000. godine kada su na aerodromu Kovin, u udesu školskog aviona Utva-75, poginuli kapetan prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

Iste godine, krajem oktobra, u okolini aerodroma u Golubovcima kod Podgorice, izgubljen je jedan avion Supergaleb G-4, ali su se dvojica pilota spasili iskakanjem.

Tokom 2001. godine nije bilo udesa vojnih letelica, ali je crna serija nastavljena već 2002. godine, kada je u okolini Niša izgubljen helikopter Gazela, čija su dva člana posade uspeli da prežive.

U okolini aerodroma Lađevci kod Kraljeva 11. oktobra 2003. godine oštećena je još jedan Utva-75 prilikom prinudnog sletanja a dva člana posade su povređena.

Pretposlednjeg dana decembra iste godine u centru Kragujevca pala je Gazela koja je trebalo da učestvuje u programu obeležavanju Nove godine za oko 500 dece iz vrtića i škola u tom gradu. Samo velikom srećom izbegnuta je tragedija a dva člana posade, snimatelj, čovek kostimiran u Deda mraza i jedno dete koji su se nalazili u helikopteru prošli su sa lakšim i težim povredama.

U 2004. i 2005. godini izgubljen je jedan avion Utva-75 i helikopter Gazela, čije su posade preživele, dok u 2006. i 2007. godini nije bilo gubitaka.

Prošle godine Vojska Srbije izgubila je dva aviona i jednog pilota. Prvo je 21. maja u okolini vojvođanskog sela Baranda major Tomas Janik iskočio iz aviona Orao za vreme trenažnog leta, a 24. septembra na aerodromu Batajnica poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas prilikom pripreme za učešće na aeromitingu u avionu G-4.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner