Хроника

У Бриселу скуп у знак подршке јединству Белгије

Штампа
недеља, 16. мај 2010.

У центру Брисела окупило се око 2.300 људи, према наводима полиције, а око 5.000 према проценама организатора скупа, у знак подршке јединству Белгије.

Протестујући због политичке кризе настале због сукоба око језика између Фламанаца и Валонаца, демонстранти су узвикивали „Трипут ура за Белгију!”, корачајући иза транспарента с натписом „Да, ми желимо да живимо заједно” исписаног на три званична језика те земље (холандском, француском и немачком).

Присталице јединства Белгије носили су заставе те земље и кишобране у бојама Белгије, као и транспаренте с натписом „Без регионалног фашизма”.

Дељене су и налепнице „Не дирај моју земљу” и „Желим и тебе за Белгију”.

Организатори скупа изјавили су да су задовољни одзивом грађана, иако се на сличној манифестацији 2007. године окупило 35.000 људи.

„Ове године имали смо само две недеље за припрему (скупа), мај је месец традиционално пун породичних догађаја и студенти ускоро имају испите. Али онима који су били овде 2007, Белгија је и даље у срцу”, рекао је један од организатора скупа Пјер-Александар де Мар.

Белгијски парламент распуштен је 6. маја, чиме је отворен пут за одржавање превремених избора 13. јуна.

Истраживања јавног мњења у тој земљи показују да, пред престојеће изборе, расте подршка радикалним фламанским странкама.

(Бета–АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]