Početna strana > Hronika > U Dvorani Kulturnog centra Beograd, uz prisustvo velikog broja novinara, političara i prijatelja, održana komemoracija Dragoljubu Žarkoviću
Hronika

U Dvorani Kulturnog centra Beograd, uz prisustvo velikog broja novinara, političara i prijatelja, održana komemoracija Dragoljubu Žarkoviću

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. februar 2020.

 Komemoracija povodom smrti osnivača i glavnog urednika nedeljnika "Vreme" Dragoljuba Žarkovića, održana je danas u Dvorani Kulturnog centra Beograd, uz prisustvo velikog broja prijatelja, rodbine, političara, ali pre svega mnogobrojnih kolega iz raznih redakcija.

Kako je javio naš reporter, među okupljenima su bili ministar Nenad Popović, Vuk Jeremić sa suprugom, Đorđe Vukadinović, Olja Bećković, kompletna redakcija nedeljnika "Vreme"... te je dvorana bila premala kako bi primila sve koji su došli da se oproste od poštovanog kolege i prijatelja.

Na početku, na video-bimu su pušteni inserti iz raznih emisija u kojima je Žarković gostovao, a okupljeni su sa setom i suzama gledali.

- Zbogom Žare. Novi broj je na kioscima, a naslovna strana svedoči o našem velikom gubitku - rekao je, između ostalog, dugogodišnji Žarkovićev kolega Milan Milošević.

Od Žareta se oprostio i dugogodišnji glavni urednik "Blica" Veselin Simonović.

- Naš zajednički prijatelj Slaviša Lekić je sve sažeo u jednu rečenicu - umro je najbolji novinar Srbije. Ostao sam bez najvećeg uzora i druga Žareta. Upoznali smo se 90-tih dok smo kratko još radili u "Borbi". Jednog dana me je pozvao da popijemo piće, bio sam presrećan, mislio sam da sam postao novinar jer me je Žare pozvao za svoj sto. Kasnije smo delili stolove u redakciji i kafani, svaki trenutak je bio dopunska škola novinarstva i života. - rekao je Simonović.

Okupljenima se zatim obratio odgovorni urednik "Vremena" Filip Švarm.

- Njegov gubitak je nenadoknadiv. Svi smo mi činili “Vreme”, ali to je ipak Žaretovo životno delo. Koliko god se trudili da nastavimo, nikada više neće biti isto. Imaćemo i uspehe i poraze, ali sa Žaretom i bez Žareta, neće biti isto. Imao je retku harizmu, bio je beskrajno duhovit, načitan, dobro obavešten. Mnogo smo ga voleli, bio nam je zaista autoritet, a on nam je vraćao na svoj način - rekao je Švarm.

Dragoljub Žarković, nekadašnji novinar i urednik novinskih kuća "Politika" i "Borba", i osnivač nedeljnika "Vreme" 1991. godine, preminuo je 5. februara u 69. godini života. Rođen je 1951. godine u Beogradu, gde je diplomirao na novinarskom smeru Fakulteta političkih nauka.

U nekoliko navrata je isticao da je veliki pobornik teorije da, sem šest osnovnih novinarskih pitanja – ko, šta, gde, kada, kako i zašto, treba uvesti i sedmo, a to je „U čijem je to interesu?“ Ovo pitanje smatrao je ključnim za ozbiljno novinarstvo.

Ispraćaj na kremaciju je u subotu 8. februara na Novom groblju u Beogradu. Okupljanje ožalošćenih zakazano je za 14 sati.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner