Početna strana > Hronika > U gradovima širom Crne Gore održane nove litije i molebani protiv Zakona o slobodi veroispovesti; Mitropolit Amfilohije: Molim Boga da urazumi Duška Markovića, imam utisak da on razboritiji od ovoga koji je glavni
Hronika

U gradovima širom Crne Gore održane nove litije i molebani protiv Zakona o slobodi veroispovesti; Mitropolit Amfilohije: Molim Boga da urazumi Duška Markovića, imam utisak da on razboritiji od ovoga koji je glavni

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 20. februar 2020.

 Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovani su i danas u više crnogorskih gradova.

Obraćajući se građanima u porti crkve protojerej stavrofor Siniša Janković je kazao da je teško izabrati riječi kojima bi opisali veličanstvene događaje koji se dešavaju u Crnoj Gori.

„Ovo su biblijski događaji. Ovo su događaji koji su najveličanstveniji u istoriji Crne Gore, a sve zbog onih koji su mraku izglasali bezakon zakon, kojim pokušavaju da unište crkvu božju, da unište pravdu i istinu, i da sahrane Boga kao što su sahranjivali njihovi preci na Vidrovanu. Na isti način danas su se presvukli u neka druga ruha, sakrili se iza sile i iza njihovih zakona. Pa onda novo zlo sjeme siju među braćom“, kazao je o. Siniša.

On se pitao šta reći o onome koji je danima u službi „ jednoga bezumnika govore sa raznih strana".

„Šta reći o ministru Vojske Crne Gore, kome se priviđaju krstaški ratovi. Ima li draga braćo i sestre riječi kojima se može opisati takav čovjek, koji od krsta Hristovog priviđaju krstaški ratovi i krstaši. Šta reći o komandantu Vojske Crne Gore koji prijeti narodu a Vojska je narodna. Prijeti svojim vojnicima i oficirima da ne idu na litije, i njihovim porodicama. Šta reći o čovjeku koji od sopstvenog naroda vidi neprijatelje, pa se i njemu priviđaju od krstova neprijateljske države i neprijateljske zastave. Koja je to neprijateljska zastava ispod koje stoje vojnici Crne Gore. Je su li to krstovi i barjaci, naravno da nisu, nego je on doživio halucinaciju kao i svi njegovi sljedbenici“, rekao je o. Siniša.

Litija u Podgorici

„Mi smo narod ikona, freske su nam sjeni, oltari – kolijevke, pričesti – zavjetne blagovijesti da život nije tek zbijeg već pravednička borba za krst časni i slobodu zlatnu“

 Narod ikona i djeca litija, to je bila veličanstvena Podgorica i večeras. Beskrajna rijeka naroda, hiljade i hiljade građana u krsnom hodu, koji je predvodio Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije sa sveštenstvom.

Prije litije, vladika Dimitrije je služio Moleban u Saborrnom Hramu Hristovog Vaskrsenja, koji je i ove večeri bio mali da primi vjerni narod.

Litija u Beranama

Berane - litija od centra grada do manastira Đurđevi stupovi u Beranama protekla je mirno, a duž čitave trase bilo je pojačano redarsko obezbjeđenje.

Organizatori su broj redara u bijelom odorama pojačali zbog informacije na društvenim mrežama o pojavi navijački nastrojenih grupa spremnih na izazivanje nereda, što se pokazalo netacnim.

Sa molebana iz porte manastira sveštenik Evstatije poručio je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorski i da nije održiv.

Gosti iz Poljske pravoslavne crkve prenijeli su okupljenim gradjanima i vjernicima pozdrave iz Zapadne Evrope, pružajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nakon molebana građani su se mirno razišli.

Policija je obezbjeđivala sva saobraćajna čvorišta na trasi kojom se kretala litija.

Litiju u Pljevljama predvodi mitropolit Amfilohije

Posle 11 godina, njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, posjetio je Pljevljake, koji, iz nedjelje u nedjelju pokazuju veliku složnost, hrabrost i odlučnost u odbrani svetinja.

 

 Građani Pljevalja su svake nedjelje istrajniji, i u većem broju. Njihova borba protiv sramnog Zakona o slobodi vjerosipovijesti, jača iz dana u dan.

Četvrtak i nedjelja su posebni i blagosloveni dani za sve vjernike – „Postali smo zavisni od litija i šetnje“, poručuju Pljevljaci.

Nakon služenja molebana, Presvetoj Vladičici našoj Bogorodici u crkvi Svete Petke, predvođeni Mitropolitom Amfilohijem i Vladikom Atanasijem, nastavlja se krsni hod pljevaljskim ulicama, a potom nazad do crkve Svete Petke.

Blagosiljajući narod da mu Bog da snage da istraje u odbrani vere, Vladika je poželio da Bog urazumi i predsednika Vlade Duška Markovića.

„Mojkovac je “moj kovani novac“ kralja Uroša Nemanjića. Kako ćemo njega da izbrišemo. Neka mi oprosti naš dobri premijer Marković. Daj bože da se urazumi. Ipak je on, imam utisak razboritiji od ovoga koji je glavni. Nek mu Bog bude na pomoći. Dvadeset i tri pratioca su ga pratili sad tamo u Majami, da se provodi za Novu godinu. Ko to plaća“, zapitao je mitropolit Amfilohije.

Petrovčani u litiji za odbranu svetinja

 I Sombor brani svetinje

 Litija u Bijelom Polju

Nikšićani i večeras masovno na ulicama: Procenjuje se da je u litiji više od 10.000 ljudi

Otac Predrag Šćepanović pohvalio je narod koji već dva meseca dolazi na litije. On je rekao da episkop Dimitrije koji je iz Paštrovića nije gost, i naglasio da je u Podgorici i arhimandrit Sergije iz Čikaga. Otac Šćepanović je obavestio prisutne da je u glavni grad Crne Gore stigao i otac Predrag Popović. On i desetoro vernika iz Velike Plane pešačili su 12 dana.

 

Durmitor: Najbrojnija litija do sada

 Herceg Novi : Litija od crkve Svetog Spasa na Toploj do crkve Svetog Arhanđela Mihaila na Belavisti

Moleban u Sabornom hramu Svetog vasilija Ostroškog, nakon čega je kreće litija iz Nikšića

Hodočasnici koji su krenuli peške iz Beograda, stigli na Žabljak

 Deda Gojko i večeras gazi osam kilometra: Heroj sa planine Čakor na čelu litije do Murina

Deda Gojko Jokić je i prošle nedelje pešačio 10 kilometara od Murine do Velike na čelu litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

Stiže podrška i iz Banja Luke

Bijelopoljci i večeras na nogama

 Litija od Plužina ka Pljevljima

 Počela litija u Andrijevici

 Više od 100 građana krenulo je u litiju dugačku 28 kilometara od crkve Svetog Đorđa iz Dobrilovine odakle su se uputili prema hramu Hristovog Roždestva u Mojkovcu.

(IN4S-Vijesti-Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner