Početna strana > Hronika > U ime Aleksandra Vučića, ambasada Srbije u Pekingu uručila odlikovanja kompaniji „BGI grupa“, medicinskom timu Narodne bolnice provincije Guangdung i književnici Čen Danjen
Hronika

U ime Aleksandra Vučića, ambasada Srbije u Pekingu uručila odlikovanja kompaniji „BGI grupa“, medicinskom timu Narodne bolnice provincije Guangdung i književnici Čen Danjen

PDF Štampa El. pošta
sreda, 07. jun 2023.

 Odlikovanja predsednika Srbije uručena su u Ambasadi Srbije u Pekingu predstavnicima kineske biotehnološke kompanije BGI grupa, medicinskom timu Narodne bolnice provincije Guangdung i književnici Čen Danjen, koja je odnedavno ambasadorka Turističke organizacije Srbije u Kini.

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikovanja je predala ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) ambasadorka Stefanović je kazala da su odnosi Srbije i Kine najbolji u istoriji, a da tome doprinosi i lično prijateljstvo predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

„Odnosi dve zemlje, krunisani sveobuhvatnim strateškim partnerstvom i čeličnim prijateljstvom, prošli su mnoge izazove vremena. Jačali su u periodu blagostanja, a još više u vremenima izazova sa kojima su se suočavale naše dve zemlje“, rekla je.

Prema njenim rečima, jedan od takvih izazova bila je i pandemija kovida-19. „Kina je bila prva zemlja u svetu koja je u najkraćem roku uputila medicinsku pomoć i svoj tim stručnjaka da budu na prvoj liniji fronta, najintenzivnije borbe protiv pandemije“, naglasila je.

Stefanović je podsetila da je zahvaljujući BGI grupi Srbija dobila najsavremenije laboratorije “Vatreno oko“ u Beogradu i Nišu.

„Znanje koje je BGI grupa podelila sa naučnicima u Srbiji preraslo je u saradnju koja je krajem 2021. godine dovela do otvaranja Centra za sekveniciranje genoma i bioinformatiku pri Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo“, kazala je.

Ambasadorka je pohvalila i rad spisateljice Čen Dajen, koja je doprinela boljem razumevanju naroda Srbije i Kine.

Laureati su primili Zlatne medalje za zasluge i Orden srpske zastave prvog reda za izuzetne zasluge u saradnji dve zemlje u oblasti naučno-istraživačkog rada na polju genetike, za pomoć Srbiji i njenim građanima u borbi sa kovidom 19, kao i postignute rezultate u oblasti književnosti i promociju Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini.

Svečanoj dodeli u prostorijama ambasade prisustvovali su i zamenik direktora Kancelarije za spoljne poslove provincije Guangdung He Žušeng, zamenik direktora Komisije za zdravstvo Guangdunga Deng Linfeng, zamenik generalnog direktora “BGI grupe“ Sijung Tao i književnica Čen Danjen.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner