Хроника

У најновијем извештају безбедносних служби Литваније Русија и Кина "означене као највећа претња по националну безбедност"

Штампа
уторак, 04. фебруар 2020.

 Русија и Кина означене су као највећа претња по националну безбедност Литваније у најновијем извештају безбедносних служби те државе, који је данас објављен.

У заједничком саопштењу литванске владе и службе националне безбедности, оцењује се да руску спољну и безбедносну политику покрећу жеље Кремља да, како преноси АП, "обезбеди стабилност режима и домаћој јавности демонстрира колико је влада неопходна".

У истом извештају помиње се и Кина и "злонамерно коришћење кинеске сајбертехнологије у виртуелном простору Литваније".

АП преноси да се у годишњем извештају на 324 стране иза којег стоје Министарство одбране и Агенција државне безбедности, оцењује да је међународна конфронтација Русије са Западом охрабрила и Русију и Кину да узајамно усклађују своје интересе.

"Ове земље одржавају блиске политичке и војне односе и координишу своје позиције о међународним питањима", наводи се у извештају.

Пре три деценије Литванија је напустила Совјетски савез, придруживши се 2004. године НАТО и ЕУ.

Када је 2014. године Русија анектирала Крим од Украјне, у балтичким земљама, бившим совјетским републикама Литванији и суседним Латвији и Естонији поново се јавила стрепња да би и оне могле бити следеће.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]