Početna strana > Hronika > U poslednjih 24 sata u Srbiji zabeležen 81 novi slučaj koronavirusa, ukupno registrovano 384 obolelih; Najviše zaraženih u Beogradu - 158
Hronika

U poslednjih 24 sata u Srbiji zabeležen 81 novi slučaj koronavirusa, ukupno registrovano 384 obolelih; Najviše zaraženih u Beogradu - 158

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. mart 2020.

 Prema poslenjim podacima u Srbiji je zabeležen 81 novi slučaj koronavirusa , rečeno je na konferenciji u 15 časova.

U našoj zemlji sada je ukupno registrovano 384 slučaja.

Najviše je zaraženih u Beogradu, 158.

Četiri osobe preminule su od posledica koronavirusa.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 245 osoba od kojih je 81 pozitivno i 164 negativno na novi koronavirus.

Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je najveći broj zaraženih u Beogradu i da je upitanju 158 osoba.

"U Nišu 40, Valjevo 38, ovo su apsolutni brojevi, Valjevo i Niš imaju sličan ukupan broj prijavljenih, ali je velika razlika u veličini gradova. Novi Sad ima 21, Čačak 13 zaraženih osoba, Kargujevac 12, Čuprija 10. Ostali imaju jednocifrene brojke " rekla je ona.

Ona je dodala da je juče 21 osoba na respiratoru, dok ih je danas 24.

Danas je preminula i prva osoba koja je bila zdravstveni radnik, ukupno četvrta žrtva.

"Oboljenje zdravstvenih radnika nije neočekivano, oni su prvi na udaru. Da podsetim, kada se prvi put virus javio mislilo se da on ne može da se prenese na čoveka i upravo je oboljevanjem medicinskih radnika tamo uočeno da je to moguće"

Ona je rekla da tačan broj zaraženih zdravstvenih radnika nema i da su se oni zarazili van zdravstvenih mesta, te da se zaraza nije proširila u zdravstvenim ustanovama.

Kon je istakao da je trenutno 202 hospitalizovano, ali nije precizirao koliki je ukupan smeštaj u srpskim bolnicama.

"Očekujem da će prihvatni centri da se upristoje i biće mnogo lepši za videti, nego što je to sad. Kapaciteti su poznati, oko 100 je na Infektivnoj klinici, KBC Zemun, Dragiša Mišović, VMA, VBC. Kapacitet za smeštaj je preko hiljadu, a sada imamo i dodatni smeštaj na Sajmu. Priprema se za 2.000, kasnije za 6.000, a u krajnjem slučaju i 10.000"

On je istakao da je to priprema za najcrnji scenario i da se na Klinici za infektivne i tropske bolesti zadržavaju najteži slučajevi, dok se na Sajam šalju najblaži.

Dr Darija Kisić Tepavčeviće je rekla da je kapacitet zdravstvenog sistema za bolničko lečenje razrađen i da se broji u hiljadama. Podsetila je da je za vreme pandemije gripa 2009. godine više od 6.000 ljudi bilo hospitalizovano.

"Što se tiče smeštaja na Sajmu to je za one za blagom kliničkom slikom. Tamo će biti zdravstveni, međutim ako neko od nas bude zaražen i poslat na tamo, to će biti dobar znak da ima blagu kliničku sliku" , nadovezala se Kisić Tepavčević.

Upitan da li slanje na Sajam znači odustajanje od kućne izolacije Kon je odgovorio potvrdno.

"Kućna izolacija prestaje, ali kućna samoizolacija ne. Izolacija se sprovodi u odnosu na nekog ko je pozitivan, a samoizolacija ko je bio u kontaktu sa nekim ko je pozitivan.", rekao je on.

Što se tiče trudnica, stručnjaci su rekli da iskustkvo kineskih kolega pokazuje da nisu ugrožene za teži oblik ove bolesti, kao što je to bila situacija za pandemijskim gripom.

Oni su najavili i veliki odziv naših zdravstvenih radnika u inostranstvu, koji su najavaili svoj dolazak i želju da pomognu.

Infektolog Ivana Milošević navela je kada je pravo vreme da se građani jave i da se pregledi vrše 24 časa dnevno na Infektivnoj klinici.

"Bolesnici koji imaju blažu kliničku sliku imaju simptome kašalj, grebanje u grlu i temperaturu blaže visine. Onaj trenutak kada apsolutno treba da se traži pomoć lekara je trenutak otežanog disanja.

 (Agencije)