Хроника

У последњих 24 сата у Србији забележен 81 нови случај коронавируса, укупно регистровано 384 оболелих; Највише заражених у Београду - 158

Штампа
четвртак, 26. март 2020.

 Према послењим подацима у Србији је забележен 81 нови случај коронавируса , речено је на конференцији у 15 часова.

У нашој земљи сада је укупно регистровано 384 случаја.

Највише је заражених у Београду, 158.

Четири особе преминуле су од последица коронавируса.

Од последњег извештаја тестирани су узорци 245 особа од којих је 81 позитивно и 164 негативно на нови коронавирус.

Заменица директора Института "Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је највећи број заражених у Београду и да је упитању 158 особа.

"У Нишу 40, Ваљево 38, ово су апсолутни бројеви, Ваљево и Ниш имају сличан укупан број пријављених, али је велика разлика у величини градова. Нови Сад има 21, Чачак 13 заражених особа, Каргујевац 12, Чуприја 10. Остали имају једноцифрене бројке " рекла је она.

Она је додала да је јуче 21 особа на респиратору, док их је данас 24.

Данас је преминула и прва особа која је била здравствени радник, укупно четврта жртва.

"Обољење здравствених радника није неочекивано, они су први на удару. Да подсетим, када се први пут вирус јавио мислило се да он не може да се пренесе на човека и управо је обољевањем медицинских радника тамо уочено да је то могуће"

Она је рекла да тачан број заражених здравствених радника нема и да су се они заразили ван здравствених места, те да се зараза није проширила у здравственим установама.

Кон је истакао да је тренутно 202 хоспитализовано, али није прецизирао колики је укупан смештај у српским болницама.

"Очекујем да ће прихватни центри да се упристоје и биће много лепши за видети, него што је то сад. Капацитети су познати, око 100 је на Инфективној клиници, КБЦ Земун, Драгиша Мишовић, ВМА, ВБЦ. Капацитет за смештај је преко хиљаду, а сада имамо и додатни смештај на Сајму. Припрема се за 2.000, касније за 6.000, а у крајњем случају и 10.000"

Он је истакао да је то припрема за најцрњи сценарио и да се на Клиници за инфективне и тропске болести задржавају најтежи случајеви, док се на Сајам шаљу најблажи.

Др Дарија Кисић Тепавчевиће је рекла да је капацитет здравственог система за болничко лечење разрађен и да се броји у хиљадама. Подсетила је да је за време пандемије грипа 2009. године више од 6.000 људи било хоспитализовано.

"Што се тиче смештаја на Сајму то је за оне за благом клиничком сликом. Тамо ће бити здравствени, међутим ако неко од нас буде заражен и послат на тамо, то ће бити добар знак да има благу клиничку слику" , надовезала се Кисић Тепавчевић.

Упитан да ли слање на Сајам значи одустајање од кућне изолације Кон је одговорио потврдно.

"Кућна изолација престаје, али кућна самоизолација не. Изолација се спроводи у односу на неког ко је позитиван, а самоизолација ко је био у контакту са неким ко је позитиван.", рекао је он.

Што се тиче трудница, стручњаци су рекли да искусткво кинеских колега показује да нису угрожене за тежи облик ове болести, као што је то била ситуација за пандемијским грипом.

Они су најавили и велики одзив наших здравствених радника у иностранству, који су најаваили свој долазак и жељу да помогну.

Инфектолог Ивана Милошевић навела је када је право време да се грађани јаве и да се прегледи врше 24 часа дневно на Инфективној клиници.

"Болесници који имају блажу клиничку слику имају симптоме кашаљ, гребање у грлу и температуру блаже висине. Онај тренутак када апсолутно треба да се тражи помоћ лекара је тренутак отежаног дисања.

 (Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]