Početna strana > Hronika > U Republici Srpskoj uhapšeno pet vehabija
Hronika

U Republici Srpskoj uhapšeno pet vehabija

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 12. avgust 2010.

Pet osoba, koje se dovode u vezu sa vehabijskim pokretom, uhapšeno u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu, u Republici Srpskoj, saopštio MUP Republike Srpske.

Na području Kozarske Dubice i Novog Grada, u Republici Srpskoj, jutros je uhapšeno pet osoba koje se dovode u vezu sa vehabijskim pokretom.

Prema informacijama tamošnjih mediji uhapšeni su: Osman Kekić, zvani Abdul Aziz, Ethem Gaši, Mirsad Crnalić, Hajrudin Dedić i Samir Blagajčević.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrdilo je da je uhapšeno pet osoba, zbog sumnje da su neovlašćeno posedovale oružje.

Predstavnica MUP-a RS za štampu Mirna Šoja rekla je novinarima da je policija, na više mesta na području Kozarske Dubice i Novog Grada, pretresla objekte tragajući za eksplozivom i oružjem. Ona je navela da je akcija izvedena po nalogu osnovnih sudova u Prijedoru i Kozarskoj Dubici.

Policija sumnja da je Mirsad Crnalić vođa vehabijskog pokreta, zadužen da vrbuje islamske vernike da pređu na vehabizam. Iz njegove kuće policija je odnela računar, kompakt diskove i mobilne telefone.

Crnalić, Aziz i Gaši su prebačeni u policijsku stanicu u Prijedoru. Istovremeno su u Blagaj Rijeci uhapšena još dvojica vehabija.

Prema nezvaničnim informacijama, danas uhapšene vehabije sukobile su se, prošle godine, u Novom Gradu sa meštanima, zbog pokušaja da u lokalnu džamiju uvedu svoj način učenja islama.

(RTS)