четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > У САД затворене још четири банке, 72 од почетка 2010.
Хроника

У САД затворене још четири банке, 72 од почетка 2010.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 16. мај 2010.

Амерички регулациони органи одобрили су овог викенда затварање још четири мање банке у САД, које нису успеле да савладају последице финансијске кризе, тако да је од почетка ове године у САД банкротирало већ 72 банке, а њихов број и даље расте.

Ти амерички органи очекују да ће врхунац раста пропадања банака у САД бити достигнут у трећем тромесечју ове године.

Највећа међу финансијским институцијама које су овог викенда морале да престану да раде је „Мидвест бенк енд траст” (Midwest Bank & Trust) из града Елмвуд Парк у држави Илионис.

Према Федералној агенцији за осигурање улога (ФДИЦ) та банка је имала активу у обиму од 3,17 милијарди долара, при чему ће улоге те финансијске институције преузети „Фирстмерит бенк” из Акрона у Охају.

Рад је, такође, окончала „Сатила комјунити бенк” у држави Џорџија, затим „Њу либерти бенк” из Плимута у Мичигену и „Саутвест комјунити бенк” из Спрингфилда у Мисурију.

Прва међу ове три поменуте банке имала је активу од 135,7 милиона долара, друга за 109,1 милион, а трећа у износу од 96,6 милиона долара.

Улоге клијената банке „Сатила” преузеће банка „Емерис”, клијенти „Њу либерти” прећи ће у „Бенк ов Ен Арбор”, а клијенте „Саутвест комјунити” преузеће „Симонс фирст нешенел бенк” из Арканзаса.

Број банкротстава банака у САД је значајно порастао због финансијске кризе, истичу аналитичари.

Лане је у тој земљи морало престати да ради 140 банака, а у 2008. години таквих је било само 25, а годину дана раније само три.

Постоје незваничне прогнозе да ће ове године престати да послује још више банака него у 2009, упркос томе што је ФДИЦ саопштио да се ситуација неких малих банака у послеђе време помало побољшала.

Ситуација у мањим банкама у САД се, међутим, побољшава полаганије од ситуације у већим банкама, као и од саме економије.

Председница ФДИЦ Шејла Беир је већ раније упозорила да велике банке имају приступ много повољнијем финансирању, јер их тржиште још посматра као прилично велике за то да би могле да пропадну.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер