Početna strana > Hronika > U Turskoj na snazi jedan od najstrožih zakona protiv pušenja
Hronika

U Turskoj na snazi jedan od najstrožih zakona protiv pušenja

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. jul 2009.

Izraz da neko „Puši kao Turčin“, izgleda da više neće biti opravdan. Turska je u nedelju uvela jedan od najstrožih zakona protiv pušenja. Pušenje je zabranjeno na svim zatvorenim javnim mestima.

„Javnim“ znači ni u barovima, ni kafanama i restoranima, a vlasnicima će biti zabranjeno čak i da puše u baštama svojih kafea. Svakome ko bude „uhvaćen“ da krši ovaj zakon sledi kazna na licu mesta, od 45 evra. Za vlasnike kafea kazne mogu dostići i cifru od 2500 evra.

Premijer Turske, Redžep Tajip Erdogan, zagriženi anti-pušač, traži od državnih vlasti da rigorozno sprovode ovu zabranu, koja je zadala poslednji udarac najstarijoj tradiciji u Turskoj.

U Turskoj, kao zemlji sa jednim od najviših procenata  pušača u svetu, novouvedeni zakon će sigurno stvoriti velike probleme u ugostiteljskoj industriji. Vlasnik jednog kafića, Sulejman Aktaš, kaže da već ima dovoljno problema zbog ekonomske krize, a da će zabrana pušenja samo dodati so na ranu:

„Ovakva zabrana će uticati na nas i poslovno, ali i kada je reč o našem stilu života. Nećemo moći da živimo kao ranije. Što se kafića tiče moraćemo da primenimo neke ekonomske mere, čak i da otpuštamo radnike.“

Turski kafei su do sada bili poznati po oblacima dima koji su dolazili iz nargila. Ova tradicija, koja seže daleko u istoriju, od nedelje bi mogla sama da postane istorija. Iako je zakon o zabrani pušenja naišao na kritike industrijskih grupa i pušača, mnogo Turaka smatra da je to način da se okrenu ka novom, zdravijem načinu života. Prema istraživanjima većina Turaka podržava oštrije zakone protiv pušenja.

„Mislim da je to dobro jer ja ne pušim i ne volim da sedim u dimu dok pijem svoje piće. Zabrana će biti dobra stvar“, kaže Volkan, stalni posetilac kafea Ćeif u Istanbulu.

Istovremeno vlasnih Ćeifa, Oguz, kaže: „Ja volim da pušim nargilu, volim i osećaj prijateljstva koji ide uz to. Možda ona utiče na zdravlje, ali ona stvara poseban ambijent dok pušite i pričate sa prijateljima. Ne vidim zašto zabranjivati pušenje nargila u kafićima, zbog onih koji su tu došli svojom voljom.“

U samom srcu Istanbula, blizu Taksim skvera, mogu se čuti reči podrške zabrani pušenja i vrlo malo simpatije za pušače nargile.

„Nargile su deo tradicije, ali u poslednjih 5-6 godina one su postale i moda. Tako su privlačile sve više i više ljudi. Ja ću biti savršeno srećan kada se zatvore nargila kafei..“

„Mislim da je to dobar potez. Ljudi puše previše cigareta, a to je loše po naše zdravlje. Dugo smo čekali na ovaj zakon“, kaže jedan stanovnik Istanbula.

Vekovima se Turska, koja je i jedan od vodećih proizvođača duvana, ponosila svojom tradicijom pušenja. Ali ova tradicija može brzo nestati. Prethodne zabrane, koje su se odnosile na zabrane pušenja u prevozu i tržnim centrima nisu naišle na veći otpor. Iako je bilo nekoliko manjih protesta zbog nove zabrane, vlasti u Turskoj su ostale odlučne u nameri da zakon sprovedu u delo. Izgleda da su dani pušenja u turskim kafeima odbrojani.

(Deutsche Welle)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner