Хроника

Удружена опозиција Србије: Вучићев режим свесно лажирао податке о броју заражених и преминулих пре и након лажних избора и тиме угрозио здравље нације

Штампа
четвртак, 01. октобар 2020.

Удружена опозиција Србије (УОПС) оценила је данас да су претходни, како наводе, лажни избори угрозили здравље људи, поводом изнетог признања епидемиолога Предрага Кона, да су подаци о броју умрлих били нетачни и да је од средине јуна било „до три пута више умрлих“ од корона вируса у односу на оно што је званично саопштавано.

Овим су, како истичу, потврђене тврдње опозиционих странака које су бојкотовале лажне изборе о сумњи у званичне податке о епидемији и ризицима по здравље нације, које су презентоване пре њиховог одржавања.

„Лажни избори су били уједно и злочин против нације, па накнадна „објашњења“ Златибора Лончара и других из актуелног режима су само покушај његовог умањења и прикривања.Ово признање епидемиолога Предрага Кона даје одговор зашто је Србија за готово цео свет ризична земља и зашто наши грађани не могу да путују у већину западних земаља, а одговор је – они не верују подацима режима у Србији. Али кључно је да је ово доказ да су режиму Александра Вучића небитни здравље и животи грађана и да му је власт једино што га интересује“, наводи Удружена опозиција Србије.

Из признања Предрага Кона јасно је, додаје Удружена опозиција Србије, да је режим Александра Вучића свесно лажирао податке пред и након лажних избора.

„Тиме је угрозио животе многих и угрозио здравље нације. Кријући податке и након лажних избора покушали су да прикрију и последице фризирања података, односно број оболелих и умрлих. Те последице су значајним делом узроковане прикривањем података у времену пре њиховог одржавања 21. јуна. За све ове радње, осим признања Кризног штаба, односно сведочења непосредног актера, постоје и документи које је већ изнео БИРН“, наводи Удружена опозиција Србије, додајући да тужилаштво има све услове за покретање кривичног поступка против државног врха, на челу са Александром Вучићем.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]