Хроника

Уго Чавес оптужио Колумбију за упад на територију Венецуеле

Штампа
понедељак, 10. август 2009.

Каракас -- Председник Венецуеле Уго Чавес наложио је војсци да се припреми за могући сукоб са Колумбијом и оптужио колумбијску војску да је упала у Венецуелу.

"Није реч о војној патроли која је грешком ушла (на територију Венецуеле). Не, они су прешли реку Ореноке и упали на територију Венецуеле. Имамо очевице", рекао је Чавес у поруци нацији и оптужио Боготу за "провокације". Чавес је рекао и да се "припрема сценарио за напад на Венецуелу". "Позивам народ и оружане снаге - будимо спремни за борбу", рекао је он.

"У случају војног напада, ми не бисмо имали избора. Не бисмо имали избора него да одговоримо оружјем. Наш одговор не би био дипломатски. Био би војни", рекао је Чавес.

Председник Венецуеле је најавио и да ће одмах бити обустављене испоруке јефтиног бензина Колумбији.

"Волим Колумбију, али народ Колумбије мора да каже својој влади да она мора да поштује Венецуелу, да поштује наш народ. Уосталом, ми ћемо их натерати да нас поштују", поручио је Чавес.

Чавес је колумбијску војску оптужио само неколико сати пре почетка самита јужноамеричких лидера у Еквадору, на којем треба да буду размотрени планови Колумбије да изда Сједињеним Америчким Државама седам својих војних база.

Председник Колумбије Алваро Урибе тврди да је повећано америчко присуство неопходно за борбу против дроге, али Чавес сматра да ће оно бити директна претња њему лично и да ће базе постати "енклаве америчког утицаја".

Прошлогодишњи "рат речи" Чавеса и Урибеа кулминирао је слањем венецуеланских тенкова и тешке артиљерије на границу са Колумбијом, подсећају медији.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]