Хроника

„Уједињени против ковида“: Уколико смене лекара на ВМА и у Новом Пазару буду потврђене, то је обрачун власти са потписницима прогласа - реаговаћемо и организовaћемо масован штрајк здравствених радника

Штампа
петак, 18. септембар 2020.

Уколико буде смена лекара који су и потписници прогласа "Уједињени противи ковида", то се може сматрати обрачуном са онима који имају другачије мишљење, поручили су лекари уједињени око те иницијативе. У случају да се информације о сменама остваре, стекли би се услови и за масовнији протест и за масовнији штрајк здравствених радника, навели су, најављујући и могућу акцију и позивајући и грађане да их у том случају подрже.

Постоји висок степен сумње о новим корацима које предузимају директори здравствених установа, и ако то буде потврђено, сада би се потпуно јасно претворило у директан обрачун са лекарима потписницима писма, на разне начине, у установама у којима они раде, навели су лекари, пренео је Н1.

Они су истакли да су информације о сменама које су до њих дошле, посебно забрињавајуће, напомињући да су у питању још увек непотврђене информације и да брзо очекују да утврде да ли су истините или нису.

“Према доступним информацијама, у току је припрема смењивања наших колега – начелника одељења са Војномедицинске академије (ВМА), као и колега из Опште болнице у Новом Пазару, који су потписници иницијативе. Ово би био јасан показатељ да се друго мишљење, које је у медицини потпуно нормално, не само не толерише, већ у овом систему сматра непожељним, и то би посебно било недопустиво”, додали су.

Напад на једног потписника прогласа је напад на све

Међу потписницима је већ постигнут консензус да је напад на само једног потписника напад на све, па ће се поставити, како су навели, тако и према овој одлуци, ако се испостави да је истинита, додајући да да би овакав поступак само представљао даље урушавање онога што је преостало од здравственог система. “И то не смемо дозволити, ни ми здравствени радници, ни ви остали, сви грађани Републике Србије”, упозорили су.

Уједињени против ковида наводе да, због одговорности коју носе као здравствени радници, сматрају да би на евентуалну одлуку о сменама морали да реагују на одговарајући начин.

Због епидемиолошке ситуације протестно окупљање већег обима било би забрањено, кажу лекари, док штрајк из објективних околности тренутно није у интересу грађана. Ипак, додају, у случају оваквих смена стекли би се услови и за масовнији протест и за масовнији штрајк свих здравствених радника.

“Штавише, законски заступник Опште болнице у Новом Пазару би сам морао, из моралних разлога да се повуче, услед чињенице да ће управо установа на чијем је он челу ући у историју медицине, нажалост, у негативном контексту. На крају, потпуно је јасно и да су се услед понашања велике већине директора здравствених установа, па и без описаних смена на чију потврду чекамо, стекли услови и за оштрије појавне облике грађанске непослушности.

Директори са ВМА и из Новог Пазара, као и сваки други директор, посебно ВД директор морају да схвате да су власници здравствених установа грађани Републике Србије, а да су они намештеници који за свој рад одговарају свих грађанима. Они, између осталог, немају право да смењују било кога без постојања професионалних разлога, погрешно мислећи да немају никакав облик одговорности”, додаје се у саопштењу.

Они су зато позвали грађане да подрже захтеве те иницијативе, које ће представити и кроз акцију планирану за суботу, коју нису детаљније појаснили.

“Као интелектуалци који желе да допринесу бољитку друштва, и сачувају здравље свих који исто то друштво чине, а без могућности да разговарамо са институцијама које су остале неме, иако ћемо се и њима посебно обратити, принуђени смо да у оквирима законских оквира позовемо све грађане на подршку захтевима иницијативе који ће бити накнадно предочени кроз акцију која је планирана за суботу, 26. септембра 2020. године.

Наведену акцију смо почели да припремамо већ данас, а за случај да се испуне услови, иста ће бити и изведена. О детаљима ће заинтересована јавност бити обавештена у наредним данима”, наводи се.

Уједињени против ковида на крају су поручили да “тог дана Београд треба да буде заиста бео град, и не само Београд”.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]