Хроника

„Уједињени против ковида“ због ситуације у здравству траже хитан састанак у Министарству здравља

Штампа
понедељак, 21. септембар 2020.

Извршни одбор Удружења грађана „Уједињени против ковида“ (УПК), чији су чланови лекари и здравствени радници, потписници истоимене петиције, затражио је данас од министра здравља Златибора Лончара да организује хитан састанак на коме би се „испреговарао начин даљих међусобних односа, који морају бити у интересу система јавног здравља и свих грађана Србије“.

У писму које је достављено и медијима УПК тражи од Министарства здравља да упути и „апел директорима свих здравствених установа да под хитно прекину са кршењем права лекара“, као и да обавеза сваког директора у здравственим установама треба да буде да остави у радном односу и на одговарајућим пословима све младе лекаре који су запослени током ванредног стања, који су „изнели изузетно велики терет у претходном делу епидемије“.

УПК је у писму затражио и „хитну смену в.д. директора Опште болнице Нови Пазар" наводећи да је та установа, „посматрајући само чињенице, једна од најлошијих у целом свету“, као и да „постоји висок степен сумње да је тренутном стању у овој здравственој установи највише допринела организација рада саме болнице“.

Од министра здравља је затражена и хитна смена в.д. директора КБЦ Звездара, наводећи да је у том болничком центру „забележен невероватно велики број отказа лекара, који одлазе јер не желе да сарађују са колегом који је тренутно на челу ове установе“.

Како се наводи у отвореном писму, читаво оснивање „Удружени против ковида“ имало је свој узрок у проблемима са „такозваним Кризним штабом“, чија се одговорност захтева.

„Интересантно, Кризни штаб се као институција уопште и не помиње у законским прописима. Проблеми са такозваним Кризним штабом су, ипак, пре свега због медицинских питања. На пример, један од чланова Кризног штаба је јавно изјавио да присуство око 20.000 навијача на једној фудбалској утакмици није ризично по ширење епидемије. Само неколико дана након тога, један други члан Кризног штаба је за другу фудбалску утакмицу изјавио да је присуство нешто мање од 10.000 људи изузетно висок епидемиолошки ризик. Сведоци смо чињенице да су чак два члана Кризног штаба јавно изјавила да они и не знају бројеве заражених и умрлих“, наводи УПК.

Лекари потписници петиције против владиног Кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса траже у отвореном писму од ресорног министарства да наводе из овог дописа схвати као „изузетно озбиљне и веома важне", као и да је битно прихватити чињеницу да је допринос свих лекара, па и оних многобројних који су потписници иницијативе УПК у борби против епидемије коронавируса „немерљив“.

„Од изузетног је значаја да прихватимо да нам је свима обавеза да тим лекарима пружимо максималну подршку и да им омогућимо најбоље могуће услове, како би што спремније дочекали предстојећу јесен и, како ствари стоје, нови пик таласа епидемије. То подразумева како пружање лекарске помоћи оболелима од вируса ковид-19, тако и свим осталим пацијентима којима је она неопходна“, наводи се у писму УПК.

Иницијативу „Уједињени против ковида“ у јулу је потписало најпре 350 лекара, незадовољних начином на који држава реагује на епидемију корона вируса али и третманом здравствених радника, а број потписника се, према писању медија у Србији, у данима који су уследили повећао на скоро 3.000, упркос притисцима власти на поједине лекаре да повуку своје потписе.

Почетком септембра је основано Удружење грађана „Уједињени против ковида“, чији су чланови пре свега потписници петиције, које је најавило да ће бити пре свега струковно удружење, које ће кроз ангажовање самих лекара који су део система покушати да тај систем учини бољим.

Овакав потез Удружења уследио је након што су се у медијима појавили наводи да је претходних дана смењен низ начелника ВМА којима је заједничко да су подржали отворено писмо које су Влади Србије упутили лекари окупљени у том удружењу.

Иако је ова информација незванична, из Министарства одбране, у чијој надлежности је и ВМА, саопштено је да су „у целокупном војном здравству у току организационе промене“, као и да ће у оквиру тих промена бити „бројног померања кадра“.

Потписница петиције, неуролог Анђела Гавриловић, за Инсајдер је рекла да ће лекари стати уз своје колеге и најавила да ће данас бити саопштено каква ће акција подршке бити, али и напоменула да то неће бити ни протест, ни штрајк.

(Бета, Инсајдер)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]